Árvíz: élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság csütörtöki közleménye szerint az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, megbetegedést, fertőzést okozhatnak. Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Ezért fontos, hogy aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz - tanácsolják a szakemberek.

Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféregpeték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Ezért az élelmiszerbiztonsági szakemberek a legkritikusabb pontokat és a legfontosabb tanácsokat összegyűjtötték a hivatal kiadványaiban.

A tájékoztatás megtekinthető a hivatal honlapján: a https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz/tajekoztatok/0606arvizel
elmbiztlakossagi.html és a
https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz/tajekoztatok/0606arvizta
jekvallalkozo.html internetcímen.
| árvíz, élelmiszer, fertőzés, járvány
2013-06-07 03:12:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop