Hirdetés

A fekete himlő: mióta van?

Egy új tanulmány, melyet a kanadai McMaster Egyetem nemzetközi kutatócsoportja a Current Biology című tudományos folyóiratban közölt, a fekete himlő evolúciójának kezdetét a 16-17. századra teszi. Továbbra sem lehet tudni, melyik állat volt a vírus forrása, és mikor került át először az emberre.

fekete himlő |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A himlőt eddig az emberiség egyik legrégebbi járványaként tartották nyilván. Egy litvániai templom 17. századi gyermek múmiájában talált vírus maradványok alapján azonban megállapították, hogy az 1980-ben bekövetkezett kihalásáig Európában évszázadokon át pusztító kór nem is olyan régi, mint azt eddig hitték.

A litvániai DNS-maradvány genetikai vizsgálata és a modern himlő DNS-ével történő összehasonlítása során kiderült, hogy csak egy olyan közös elődre vezethetők vissza, amely 1588 és 1645 között alakult ki. A vírus két altípusa, a többnyire halálos variola major és a kevésbé agresszív variola minor azután alakult ki, hogy Edward Jenner angol orvos 1796-ben kifejlesztett egy oltóanyagot.

Eddig úgy hitték, hogy már évezredekkel ezelőtt estek emberek a fekete himlő áldozatául Kínában, Indiában és Egyiptomban, mint az időszámítás előtt 1145-ben elhunyt V. Ramszesz fáraó, akinek himlőhelyei származhattak kanyarótól vagy bárányhimlőtől is.

Mielőtt a kutatók kivonták a vírus DNS-ét a múmiából, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyét kellett kérniük hozzá. A kutatók a mintákat olyan részletesen fragmentálták, hogy azok nem jelenthettek veszélyt. Azokat sem fertőzte meg, akik az elmúlt évtizedekben a múmiával foglalkoztak.

Bár a himlő hivatalosan 1980-ban kihalt, vannak még élő vírusok, amelyeket a legmagasabb biztonsági fokozatú laborokban őriznek az Egyesült Államokban, Atlantában és Oroszországban, Novoszibirszk közelében. A minták eredetileg 1999-re tervezett megsemmisítését már többször elhalasztották.

fekete himlő

2022-05-20 19:10:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop