Főoldal » Betegségek » Fertőző betegségek » AIDS/HIV »

HIV-vakcina: előrelépés

Új hatékonyabb HIV elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel a Harvard Medical School kutatói. A vírus több törzse ellen kifejlesztett szer 393 emberben sikerrel váltotta ki az immunrendszer reakcióját - olvasható a The Lancet orvosi hetilapban közölt tanulmányban.


A HIV-fertőzés és az AIDS tünetei

Ha felmerül a gyanú, hogy valaki HIV-fertőzött, a legbiztosabb a HIV-teszt, de az alábbiakban felsoroljuk a legjellemzőbb tüneteket.


HIV fertőzés sikeres kezelése immunterápiával

Francia orvosok először találtak bizonyítékot arra, hogy egy általában tüdő-, vese- és bőrrák immunterápiás kezelésére használt gyógyszer képes lehet megsemmisíteni HIV-fertőzött sejteket egy vírushordozónál. A párizsi Pitie-Salpetriere Kórház kutatói az Annals of Oncology című orvosi folyóiratban ismertették az esetet.


Áttörés az AIDS megelőzésében

A HIV-vírus törzsek 99 százalékát elpusztító ellenanyagot fejlesztettek ki az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár kutatói, akik eredményeiket a Science című tudományos folyóiratban közölték.


HIV, AIDS, dohányzás, tüdőrák

A kezelt HIV-esek fő haláloka ma Amerikában nem a vírus, hanem a dohányzás. A HIV-fertőzött, folyamatosan kezelt dohányosok gyakrabban halhatnak meg tüdőrákban, mint AIDS-ben - állapította meg a bostoni Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Orvosi Egyetem tanulmánya, mely a JAMA Internal Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg.


A HIV-fertőzöttség és a rákkutatás

A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.


HIV: tovább élnek

Az egészségesek átlagához közelít a HIV-fertőzöttek életkilátása az egyre jobb kezelésnek köszönhetően - állapították meg Bristol-i Egyetem kutatói, akik vizsgálati eredményeiket a The Lancet című orvosi folyóiratban közölték.


Védelem a HIV ellen

Egy speciális antitest hatására hónapokon át védetté váltak makákók a HIV egyik változatával szemben.


HIV áttörés?

A jeruzsálemi Hebrew University két tudósa olyan gyógyszert ígér, mely az AIDS vírusát az emberi szervezetből kiirtja. Három hónapon belül indulnak a klinikai vizsgálatok, amelyek remélhetőleg igazolják az emberi sejttenyészetekben már sikerrel vizsgázott gyógyszer eredményességét.


Több HIV-fertőzött Magyarországon

Évről évre nő az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon - közölték szakemberek a PLUSS Alapítvány és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház által szervezett kétnapos III. Nemzeti AIDS-konferencia sajtótájékoztatóján Budapesten kedden, az AIDS világnapján.


Több HIV-szűrővizsgálatot kellene végezni

A HIV-fertőzöttek száma csak akkor kezdene stagnálni vagy csökkenni Magyarországon, ha több szűrővizsgálatot végeznének, hogy kiderüljön...


A HIV-fertőzés megduplázza a szívbetegség kockázatát

A HIV-vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata - derült ki egy új tanulmányból.


UNAIDS: csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma

Csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma - hangzott el a hétfőn kezdődött 22. Nemzetközi AIDS Konferencián Amszterdamban.


ENSZ: a vártnál kevésbé sikeres az AIDS elleni küzdelem

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a vártnál kevésbé sikeres a szerzett immunhiányos betegség, az AIDS elleni küzdelem. Ötven országban e...


Új fővárosi szűrőállomással bővült a térítésmentes HIV-szűrést biztosító helyek száma

Új fővárosi szűrőállomással bővült a térítésmentes HIV-szűrést biztosító helyek száma. A józsefvárosi állomáson heti két alkalom...


hirdetés