A HIV vírus vándorútja Európában

Aki külföldre utazik, vegye komolyan a következő tanácsokat: szerelkezzen fel kellő mennyiségű óvszerrel, és ne ossza meg másokkal a tűjét. Egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta ugyanis, hogy a görög, portugál, szerb és spanyol turisták, utazók és emigránsok aktívan exportálják a HIV-1 vírus B altípusát más európai országokba. Jelenleg ez a leggyakoribb HIV-vírus Európában.

HIV, AIDS, terjedés | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A kutatók 17 európai országból származó adatok alapján rajzolták meg a vírus filogeográfiai térképét, ami nem más, mint a vírus genetikai információjának vándorlását ábrázoló földrajzi mintázat. Ennek segítségével nyomon követhető, hogy hogyan és mikor terjedt a vírus. Ezt a módszert egyébként nemrég alkalmazták a madárinfluenza terjedésének követése során is.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy három ország esetében (Ausztria, Lengyelország és Luxemburg) nem mutatható ki jelentős migrációs export. Ezzel szemben Görögország, Portugália, Spanyolország és Szerbia jelentős forrásnak bizonyult a más országokban felbukkanó esetek szempontjából. A görög és spanyol földről származó vírus hét, illetve öt országban okozott nagyszámú megbetegedést. Más országoknál csak szűkebb „exportot” lehetett kimutatni: az olaszországi vírus elsősorban Ausztriába, a portugál kórokozó Luxemburgba migrál. Ausztria, Belgium, Dánia, Németország és Luxemburg csak kevés exportált eset forrása, míg Olaszország, Izrael, Norvégia, Hollandia, Svédország, Svájc és Nagy-Britannia jelentős kétirányú migrációt mutat. Lengyelországra nem jellemző a vírus migrációja.

A szerzők szerint „A HIV vírus terjedésében jelentős szerepe lehet a népszerű nyaralóhelyekre látogató turisták fertőződésének. Lengyelországban a betegség terjedéséért sokkal inkább a közös tűhasználat tehető felelőssé, ami a betegek mintegy felénél állt fenn. A vírus az utazókkal terjed, így az egyes országok HIV-ellenes programja nem csak az ország lakóit kell, hogy megcélozza, de meg kell szólítania az utazókat, turistákat és a bevándorlókat is.”

ScienceDaily
| HIV, AIDS, terjedés
2009-06-02 10:38:49

Web Design & Development Prowebshop