AIDS: új kezelési irányelvek

A HIV-fertőzöttek korábbi kezelési irányelveinek módosításával jelentős egészségügyi és gazdasági javulás érhető el kanadai kutatók matematikai modellvizsgálata szerint, amelynek eredményeit az International AIDS Society hozta nyilvánosságra.

AIDS, HAART-kezelés, gyógyszer | MTI Hírek 2010 ;7
Az AIDS-betegek gyógyszeres ellátásának korábbi irányelveit 2006-ban fogadták el Kanadában és az Egyesült Államokban, majd két évvel később módosították azokat. A most végzett vizsgálat igazolta, hogy általános elterjesztésük mind a betegek, mind a társadalom számára rendkívüli előnyökkel járna.

A tanulmány időszakában Brit Columbia kanadai tartományban 4379 beteg részesült nagy hatékonyságú antiretrovirális terápiában (HAART-kezelésben) a 2006-ban elfogadott irányelvek szerint.
További, csaknem hétezer HIV-fertőzöttet a 2008-as korszerűsített terápiás szabályok alapján kezeltek.

A statisztikai adatok alapján 2005 végére mintegy 12 300 ember volt HIV-fertőzött a tartományban, 25-30 százalékuk azonban nem volt tisztában fertőzésével.

"Ez kritikus jelentőségű vizsgálat, mert aláhúzza a HIV-kezelés korai elindításának egyéni és társadalmi előnyeit, egyúttal segít a megelőzésben, ami a legjobb lehetősége az AIDS terjedésének megakadályozásának" - közölte Julio Montaner, aki a kutatást támogató intézet igazgatója.

Az eredmények szerint a HAART új kezelési elveinek alkalmazása gyorsan csökkentette az AIDS okozta halálozást, sőt az új fertőzési esetek előfordulását is. Ha a következő öt évben a betegeknek csupán 50 százalékát sikerülne az új irányelveknek megfelelően gyógykezelni, 1360 új HIV-fertőzés lenne elkerülhető, és a tartomány egészségügyi kiadásai mintegy 21 millió dollárral csökkennének. A vizsgálók számításai szerint ez azt jelentené, hogy 40 év alatt 11 387 HIV-fertőzéssel lenne kevesebb, a kezelési költség összege pedig 4,2 milliárd dollárral zsugorodna - olvasható a tanulmányban. Ha pedig a kezelésre alkalmas betegek 75 százaléka kapná meg a megújított HAART-gyógyszerelést, akkor a matematikai modell alapján csaknem tizenötezerrel kevesebb lenne az új HIV-fertőzések száma, ami a kezelési költségek 5,6 milliárd dolláros mérséklődését eredményezné.

A HAART olyan gyógyszerkombináció, amely jelentősen csökkenti a betegek halálozását, a kezelt személyek pedig sokkal kisebb valószínűséggel adják át a vírust másoknak.
| AIDS, HAART-kezelés, gyógyszer
2010-06-22 21:22:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop