A kísérleti HIV-gyógyszer hatékonyan gátolja a vírusok szaporodását

A vírusok szaporodását képes hatékonyan meggátolni a betegség korai fázisában egy kis német magáncég által kifejlesztett HIV-gyógyszer.

HIV, vírus, AIDS, gyógyszer, VIR-576, vírus | MTI Hírek 2010 ;7
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg 33,3 millió a HIV-fertőzöttet tartanak számon a világban, s a betegség 1980-as évekbeli megjelenése óta majd 30 millió áldozatot követelt a gyilkos kór. Jelenleg hatékony gyógyszerkoktélokkal már jelentősen lelassítható a vírus szaporodása, ezáltal a fertőzés krónikus betegséggé vált.

A VIRO Pharmaceuticals VIR-576 nevű készítményét 18 olyan frissen diagnosztizált önkéntes HIV-hordozón tesztelték, akiknél ez volt az első alkalmazott gyógyszer. Tíz napon keresztül a VIR-576 különböző dózisait injekció formájában juttatták be a szervezetükbe, a legmagasabb dózis naponta 5 gramm volt, ennél az adagnál a vírusok száma a vérben 95 százalékkal csökkent. A készítmény minimális mellékhatásokat váltott ki az önkénteseknél, akik az injekció helyén bőrérzékenységet tapasztaltak.

"A vírus úgymond horgonyt vet, mielőtt +megszállná+ az immunsejteket, a készítmény viszont ezt a horgonyt, azaz a fúziós peptidet blokkolja. Ily módon a gyógyszer meggátolja, hogy a kórokozó behatoljon a sejtekbe" - magyarázta Frank Kirchhoff, az ulmi egyetemi klinika szakértője.

A kísérleti készítmény azonban további fejlesztésre szorul. Mivel a VIR-576 peptid és injekció formájában kell bejuttatni a szervezetbe, a készítmény drága és alkalmazása kényelmetlen a betegek számára. A kutatók most egy azonos hatású kisebb molekulára "vadásznak", amely olcsóbb és szájon át lenne szedhető.
| HIV, vírus, AIDS, gyógyszer, VIR-576
2010-12-28 02:18:56

Web Design & Development Prowebshop