Újabb fegyver a HIV/AIDS ellen

Az USA gyógyszerhatósága, az FDA most először hagyott jóvá egy gyógyszert, mely képes lehet megelőzni a HIV-fertőzést egészségeseknél.

gyógyszer, Truvada, HIV, AIDS, fertőzés, megelőzés | InforMed Hírek10   InforMed | Glanz, J.
A Truvada nevű gyógyszer, melyet már jóváhagytak HIV fertőzöttek kezelésére, a vérben lévő vírusszám csökkentése révén hat. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy megvédi a nem fertőzött, magas kockázatnak kitett embereket a fertőzéstől, ha naponta szedik a gyógyszert a lehetséges fertőzés előtt és után.

A gyógyszer engedélyezése ellentmondásos. Néhány szakember azzal érvel, hogy a gyógyszer megelőzésre történő engedélyezése hamis biztonságérzetet fog kelteni az emberekben, tévesen azt fogják képzelni, hogy immunisak a fertőzéssel szemben és elhagyják majd a kondommal történő védekezést. Az FDA azonban úgy döntött, hogy a Truvada használatának kiterjesztése hasznos lesz.

A gyógyszert egészséges, nem fertőzött emberek számára engedélyezték, akiknél nagy a fertőzés veszélye. A fokozottak veszélyeztetettek a prostituáltak, akiknek a partnere HIV pozitív, vagy intravénás drogokat használnak.

Egy tanulmány szerint azoknál a meleg és biszexuális embereknél, akik naponta Truvadat szedtek és a biztonságos szexről felvilágosítást kaptak, a fertőzés kockázata 42 %-kal csökkent. Egy másik tanulmányban, melyet olyan heteroszexuális párok bevonásával végeztek, akiknél az egyik fél HIV pozitív volt, a HIV fertőzés kockázata a másik félnél 75%-kal csökkent.

Az AIDS-t a Truvada nem gyógyítja. A gyógyszer csökkenti a vírusszámot a HIV fertőzöttek vérében, és ezáltal lelassítja a betegség előrehaladását. Egészséges, nem fertőzött embereknél a gyógyszer megelőzi, hogy a vírus egészséges sejteket betegítsen meg, ugyanis blokkolja a szaporodásukhoz szükséges enzimet.

Néhány szakember úgy véli, hogy esetleg az egészségesek nem fogják megfelelően szedni a gyógyszert - a hatásossághoz naponta kell szedni -, amely a vírus rezisztencia kialakulását eredményezheti. Aggódnak azért is, mert sokan kockázatosabban viselkednek majd, abban a hitben, hogy védettek a HIV ellen, ami nem igaz.

Azoknak a pácienseknek, akik Truvadat szednek megelőzésképpen, részt kell venniük egy átfogó HIV védekezési programban, mely a rendszeres HIV tesztből, kondom használatból, és megelőzési tanácsadásból áll. A klinikai vizsgálatok szerint a résztvevők nem vállalkoztak kockázatos szexuális kalandokra.

A kutatók megmagyarázták azt is, miért nem voltak egy Truvada tanulmány prostituált alanyai védettek a HIV fertőzés ellen. A szerzők szerint a résztvevők nem szedték a gyógyszert megfelelő adagban, de az is lehetséges, hogy a hüvelyi környezet a gyógyszert kevésbé hatásossá teszi.

A HIV fertőzést megelőző gyógyszer engedélyezése fontos lépés a HIV és AIDS terjedésének megelőzésére, világszerte. Az USA által támogatott AIDS programok révén a fejlődő világban is alkalmazni fogják a Truvadat. A szakemberek világosan látják, hogy a járvány megállításának egyetlen módja az új fertőzések megelőzése és a betegek kezelése.

| Truvada, HIV, AIDS, fertőzés, megelőzés, gyógyszer
2012-07-23 11:16:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop