Amerikai engedély a HIV elleni kombinált szernek

Engedélyezett az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egy új HIV elleni gyógyszert, amely négy hatóanyagot kombinál az AIDS-betegséget okozó vírus leküzdésére.

AIDS, HIV, gyógyszer, elvitegravir, cobicistat, Truvada | MTI Hírek 2012 ;9
A Gilead Sciences gyógyszercég Stribild márkanéven forgalomba kerülő szerét az FDA napi egyszeri alkalmazásra hagyta jóvá olyan felnőttek számára, akiket korábban még nem kezeltek a HIV-fertőzés miatt.

A szer tartalmazza a most Truvada néven forgalmazott gyógyszer hatóanyagait, amelyeket két újabb hatóanyaggal kombináltak. Utóbbiak közül az elvitegravir egy olyan enzimmel lép kölcsönhatásba, amelyre a HIV-vírusnak szüksége van sokszorozódásához, a cobicistat hatóanyag pedig e szer hatását hosszabbítja meg.

A cég által lefolytatott tanulmányok azt mutatták, hogy az új szert szedő páciensek 88-90 százalékának vérében 48 hetes szedés után nem volt jelen kimutatható mennyiségben a HIV-vírus.
| AIDS, HIV, gyógyszer, elvitegravir, cobicistat, Truvada
2012-08-28 23:29:22


Több HIV-szűrővizsgálatot kellene végezni

A HIV-fertőzöttek száma csak akkor kezdene stagnálni vagy csökkenni Magyarországon, ha több szűrővizsgálatot végeznének, hogy kiderüljön, ki vírushordozó - mondta a...


A HIV-fertőzés megduplázza a szívbetegség kockázatát

A HIV-vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata - derült ki egy új tanulmányból.


UNAIDS: csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma

Csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma - hangzott el a hétfőn kezdődött 22. Nemzetközi AIDS Konferencián Amszterdamban.


ENSZ: a vártnál kevésbé sikeres az AIDS elleni küzdelem

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a vártnál kevésbé sikeres a szerzett immunhiányos betegség, az AIDS elleni küzdelem. Ötven országban emelkedett a betegséget okozó...


HIV-vakcina: előrelépés

Új hatékonyabb HIV elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel a Harvard Medical School kutatói. A vírus több törzse ellen kifejlesztett szer 393 emberben sikerrel váltotta ki a...