AIDS-gyógyszerek csökkentik az intravénás drogosok HIV-kockázatát

A naponta adagolt AIDS-gyógyszer felére csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát bangkoki intravénás droghasználók körében.

A bangkoki kutatás az első, mely bizonyította, létezhet hatékony megelőzés ebben a magas kockázatú csoportban is. A Lancet orvosi lapban közzétett tanulmány azt az eljárást írja le, amelyben még nem fertőzött, ám a fertőzés nagy kockázatának kitett csoportokat AIDS-gyógyszerrel, a tenofovirral kezeltek. A kutatás 2005-ben indult.

A megelőzés útjait kereső korábbi vizsgálatok során 44 százalékkal csökkent a fertőzés veszélye a férfiakkal szexuális kapcsolatban álló férfiak körében, 62 százalékkal a heteroszexuális nők és férfiak esetén és 75 százalékkal az olyan kapcsolatokban, ahol egyik partner HIV-fertőzött volt, a másik nem. Az új eredmények szerint az eljárás hatékony az intravénás droghasználók csoportjában is.

"Most már biztos, a módszer eredményes minden olyan csoportban, ahol nagy a HIV-fertőzés kockázata" - állította Jonathan Mermin, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjának (CDC) igazgatója, aki a thaiföldi egészségügyi minisztériummal karöltve segített a klinikai tesztek elvégzésében.

Az intravénás drogok, például a heroin használata az Egyesült Államokban az új HIV-fertőzések nyolc, világszerte tíz százalékáért felelős. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában az új esetek igen magas, 80 százaléka írható az injekciós drogozás számlájára.

A kutatás során 2400 bangkoki, nem HIV-fertőzött intravénás droghasználó fele kapott tenofovirt, a másik csoport hatóanyag nélküli placebót. Minden résztvevő AIDS-megelőzési tanácsokat kapott, és havonta jártak HIV-tesztre.

A vizsgálat végén a gyógyszerszedők körében 17 új HIV-fertőzést mutattak ki, a placebót szedők közül ellenben 33-an fertőződtek meg. Azt találták, a gyógyszert a vizsgált időszakban legalább 71 százalékban beszedők között 74 százalékkal csökkent a fertőzés kockázata.

"Az új gyógyszeres megelőzés új eleme lehet az eddigi stratégiáknak, például a tűcsereprogramnak vagy a biztonságosabb szex propagálásának" - kommentálta az eredményeket a Lancetben Abdook Karim (KwaZulu-Natal Egyetem, Durban, Dél-Afrika).
| HIV, AIDS, fertőzés, megelőzés, intravénás droghasználat
2013-06-14 01:24:07


Web Design & Development Prowebshop