HIV szűrés

HIV, AIDS, szűrés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

A következő kérdéseim lennének. Kb. 6 héttel ezelőtt balesetet szenvedtem. A kórházban elvégzett műtétek után kaptam két adag vért. Első kérdésem az lenne, hogy mekkora a valószínűsége, hogy ennek során valamilyen fertőzést (HIV, hepatitis, stb.) kaptam.

Több helyen szerettem volna már HIV/hepatitis-teszteket csináltatni (akár pénzért is), de mindenhonnan elküldtek (3 vagy több hónap után tudják elvégezni a vizsgálatokat). Kérdés tényleg nem lehet ennyi idő után még kideríteni? A véradókat akkor hogyan tesztelik? Úgy tudom, hogy pl. a HIV-vírushordozó akár hónapokig seronegatív lehet (ezt a szokásos antigén tesztekre írták). Kérdés a véradókat is csak ezen teszt alapján szűrik??? Akkor hogyan merik egyáltalán beadni a vért? Az pedig szintén igaz, hogy a hepatitis-B 30-60%-át tudják csak kimutatni a használt tesztek? Komolyan nem lehet HIV-tesztet csináltatni csak úgy, ha valaki nem véradó? (Akkor lehet, hogy a potenciális fertőzöttek inkább elmennek vért adni, hátha akkor kiderül.)

Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel,

A mai technikával a leírt és ismert fertőzés veszélye nulla véradáskor. A tesztekre vonatkozó adatait nem tudom, honnan veszi, ugyanis mind a helyi bőr és nemigondozozó, de a Fővárosi ANTSZ virológiai kérőlapján a családorvosa is szükség esetén kérheti a vírus szerológiai vizsgálatok elvégzését, nem beszélve a területi fertőző ambulanciák lehetőségeiről. Tehát a leírtak bármelyikén keresztül a vizsgálatok elvégezhetők. (HIV, HFSAg, HCV, stb.)

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| HIV, AIDS, szűrés
2002-07-11 14:52:48

Web Design & Development Prowebshop