Negatívak a tesztjei egy HIV-fertőzötten született kislánynak

Negatívak a tesztjei egy HIV-fertőzötten született amerikai kislánynak, és orvosai szerint ez arra is utalhat, talán gyógyítható az AIDS.

A Mississippi államban született, immár hároméves kislány legutóbb elvégzett tesztjei az orvosok szerint azt bizonyítják, sikerült visszaszorítaniuk a vírust, aktív kórokozót ugyanis nem találtak a szervezetében.

Ez az első eset, hogy az anyaméhben történt HIV-fertőzést sikerült megfékezni - írták a kutatók a New England Journal of Medicine online kiadásában megjelent tanulmányban. A kislány szokatlanul erőteljes kezelést kapott, és bár 18 hónappal a legutóbbi tesztek elvégzése előtt kapta meg utoljára a gyógyszereit, aktív kórokozót nem találtak nála.

A HIV-fertőzés esetében nem tudni, mennyi idő eltelte és milyen bizonyítékok szükségesek a gyógyultnak nyilvánításhoz. Katherine Luzurianga, a Massachusettsi Egyetem AIDS-szakértője, aki részt vett a gyermek kezelésében, óvatosan javulásról beszélt, mivel a gyermeket hosszabb időn át szeretnék megfigyelni, és tökéletesen biztosak kívánnak lenni abban, hogy nem esik vissza.

Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) vezető AIDS-kutatója szerint a kislány egyértelműben jobban van, ám jelenleg nem rendelkeznek a teljes gyógyulás definíciójával, mint a rákbetegség egyes típusai esetében, amikor bizonyos idő elteltével kijelenthetik, hogy a páciens nem fog visszaesni.

Januárban nemzetközi vizsgálatot indítanak a HIV-fertőzötten született babák korai kezelésének tanulmányozása céljából, hogy megtudják, a kislánynál végzett kezelés eredményei megismételhetők-e.

Az Egyesült Államokban a legtöbb HIV-fertőzött várandós nő kezelést kap az AIDS ellen, hogy csökkentsék a magzati fertőzés kockázatát. A kislány anyja azonban nem kapott ilyen gyógyszereket, betegségét a szülés idején fedezték fel. Az orvosok szerint a baba akkora veszélyben volt, hogy harminc órával a megszületése után három erős gyógyszert is elkezdtek adni neki anélkül, hogy megvárták volna a HIV-tesztje eredményét, mely egyébként pozitív lett.

Egy hónapon belül kimutathatatlan szintre süllyedt a baba vírusfertőzöttsége. Folytatták a kezelését 18 hónapos koráig, amikor orvosai elveszítették vele a kapcsolatot. Öt hónappal később vitték újra kezelésre a gyermeket. Ekkor az orvosok annak ellenére sem találtak nála fertőzöttségre utaló jeleket, hogy az édesanyja 18 hónapos kora óta nem adott neki gyógyszert.

Eddig csupán egy beteg esetében vélik úgy, hogy meggyógyult a HIV-fertőzésből. A "berlini páciensként" ismert amerikai Timothy Brownba 2007-ben olyan donor csontvelőjét ültették be, akinél természetes HIV-rezisztenciát állapítottak meg. A beteg öt évvel a transzplantáció után egészségesnek bizonyult.

Deborah Persaud, a gyermeki AIDS-kezelések kutatója, a tanulmány egyik szerzője hozzátette, a hároméves kislánynál - a csontvelődonorral ellentétben - nem azonosítottak olyan immunrendszeri folyamatot, amely meg tudná akadályozni az AIDS kialakulását.
| HIV, AIDS, gyógyulás, magzati fertőzés
2013-10-24 20:59:11
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop