Elűznének falujából egy HIV-pozitív nyolcéves kínai kisfiút

Egészségügyi ellátást és taníttatást ígér a kínai kormány egy HIV-pozitív nyolcéves kisfiúnak, akit falujának lakói száműzni akarnak a településről.

HIV fertőzés, bulvár, Kína, Kína | MTI Hírek11
A Szecsuan tartományban fekvő Sufangja falu 200 lakója írt alá a múlt héten egy petíciót, amelyben az AIDS kórokozóját hordozó gyereknek a faluból való eltávolítását követelik.

A petíciót aláírta a gyermeket, Kunkunt egyedül nevelő nagyapa is, aki - mint kifejtette - azt reméli, hogy unokája másutt talán jobb egészségügyi ellátást kap.

A falu lakói attól félnek, hogy megfertőződnek a HIV vírusát hordozó gyermektől, akit emiatt kerülnek kortársai is, és akit az összes környékbeli iskola elutasított.

A kiközösítés, sőt az elűzési szándék megütközést keltett a kínai közösségi médiában, ahol rámutattak, hogy "a falu tudatlan lakói is tanulásra szorulnának".

Pénteken az ENSZ is mélységes aggodalmát fejezte ki a diszkrimináció megnyilvánulása miatt. Egy közlemény szerint a "megbélyegzés és a megkülönböztetés a két fő ellenség az AIDS elleni harcban".

A China Daily című angol nyelvű kínai lap szerint a központi kormány magára vállalta a gyermek eltartását, iskoláztatását és gyógykezelését. Egyelőre azonban nem világos, hogy Kunkun a falujában maradhat-e.

Az egészségügyi minisztérium országos ellenőrzéseket helyezett kilátásba hasonló diszkriminációs esetek felderítésére.

A kisfiút fertőzötten hozta világra HIV-pozitív édesanyja, aki a szülés után nem sokkal elhagyta a családot, később az apa is "világgá ment".

Kínában félmillió HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, a lakosság körében erősek az előítéletek a vírushordozókkal szemben.

| HIV fertőzés, bulvár, Kína
2014-12-23 23:04:20