Új védőoltás a HIV ellen

Bíztató eredményeket hoztak a HIV elleni újfajta vakcina tesztjei az amerikai kutatók szerint, akik az új védőoltást majmokon próbálták ki teljes sikerrel. A vakcina még a humán klinikai tesztek előtt áll, hosszú távú biztonságáról sem tudnak sokat, mégis "izgalmas" fejlesztésnek tartják a kutatók.

HIV fertőzés, megelőzés, védőoltás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A védőoltás általában úgy fejti ki hatását, hogy immunválaszt vált ki a beoltottnál. A most tesztelt "alternatív vakcina" új megközelítéssel próbálkozik - ismertették eredményeiket a Nature brit tudományos lapban az amerikai Scripps Kutatóintézet tudósai. Először olyan molekulát hoztak létre, amely megakadályozza, hogy a vírus a sejtekhez tapadjon. Ezután a mesterséges molekula genetikai anyagát rhesus majmokba injekciózták, hogy stimulálják az ellenanyag termelődését a vérben.

A vakcina megvédte a beoltott négy állatot akkor is, ha igen nagy dózisnak tették ki őket. A vakcina legalább 34 hetes védettséget nyújtott a majmoknak, amelyek nem fertőződtek meg meg, bár 16-szor annyi vírust adtak be nekik, mint amennyi elegendő volt a kontrollcsoport állatainak megfertőzéséhez - írták a kutatók, akik egy éven belül el szeretnék kezdeni a klinikai vizsgálatokat.

A HIV-vírus elleni védőoltás kutatása három évtizede folyik, mindeddig kevés sikerrel jártak a tudósok. A HIV-fertőzöttek antiretrovirális gyógyszerek szedése mellett hosszabb életet élhetnek, de a vakcina kifejlesztése azonban továbbra is fontos.

| HIV fertőzés, megelőzés, védőoltás
2015-02-19 23:15:44

Web Design & Development Prowebshop