Orosz AIDS-szakértő: Hasznos lenne a prostitúció legalizálása

Hasznos lenne a prostitúció legalizálása Oroszországban - vélekedett szerdán az AIDS-elleni küzdelemmel és megelőzéssel foglalkozó orosz központ vezetője.

Vagyim Pokrovszkij akadémikus szerint az intézkedés segítene a HIV-fertőzés elterjedésének a megakadályozásában.

A neves szakember az Interfax orosz hírügynökségnek mondta el véleményét az Amnesty International kezdeményezésére reagálva. A nemzetközi jogvédő szervezet ugyanis arról döntött, hogy kampányba kezd a prostitúció büntethetőségének megszüntetése érdekében az egész világon.

Pokrovszkij Németországot hozta fel példának, ahol engedélyezett keretek között működik a fizetség ellenében nyújtott szexuális szolgáltatás, de kötelező a HIV (Human Immunodeficiency Virus), az immunhiány-előidéző vírus veszélyére figyelmeztető, felvilágosító tanfolyamon való részvétel. A prostituáltak gumióvszer nélkül nem hajlandóak szolgáltatást nyújtani. Ennek köszönhetően Németországban tízszer kevesebb a HIV-fertőzött, mint Oroszországban.

Pokrovszkij azt is jó példaként említette, hogy a cári Oroszországban engedélyezték a prostitúciót, és speciális rendőrorvosi bizottság működött, amely ellenőrizte az örömlányok egészségügyi állapotát.

Az Interfax megjegyezte, hogy Oroszország egyike azon kevés államoknak, amelyekben továbbra is nő az új HIV-fertőzöttek és az AIDS-ben elhunytak száma. Az AIDS-elleni küzdelemmel és megelőzéssel foglalkozó orosz tudományos és módszertani központ május 1-ben több mint 933 ezer HIV-fertőzöttet tartott számon. Az intézménynél arra figyelmeztettek, hogy az év végére ez a szám elérheti az 1 milliót.

| HIV fertőzés, megelőzés, AIDS, Oroszország, prostitúció
2015-08-13 17:25:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop