Pusztít az AIDS a romániai gyerekek körében

A volt Kelet-Európában, különösen Romániában az AIDS-fertőzöttek nagy része gyermek, akik nemigen részesülnek hatékony kezelésben.

AIDS, HIV, román, gyerek, gyermek | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jerman, R.

Az összes európai gyermekkori AIDS-esetek több mint a feléért Románia felelős, ahol az összes AIDS-betegek 90 százaléka gyermek, mondja dr. John Vanchiere, aki két hetet töltött Romániában.

Dr. Vanchiere a houstoni Baylor College of Medicine ösztöndíjasaként tanulmányozta a HIV-fertőzött romániai gyermekeket. A gyermekkori AIDS-ről Romániában további információ található a következőn: https://www.bayloraids.org

A kezeletlen HIV-fertőzőtt gyerekek haláltusáját látva dr. Vanchiere elismerőbben nyilatkozott az Egyesült Államok egészségügyéről.

"Óriási megrázkódtatás volt " mondja. " Az igen szegény gazdaság miatt az orvosi fecskendőket még a 90-es évek elején is újra használták." A román gyerekek nagy valószínűség szerint a fertőzött vértől és tűktől kapják meg a HIV-et.

A legtöbb HIV-fertőzött gyerek Romániában opportunisztikus fertőzések " tüdő- vagy agytuberkulózis, pneumocystis pneumonia vagy rapid neurológiai hanyatlás " következtében veszíti el az életét.

Mivel a vírusellenes gyógyszerből a szükségesnek mindössze 20 százaléka áll a román orvosok rendelkezésére, az ottani orvosoknak rettenetes döntéseket kell hozniuk: "A román orvosoknak el kell dönteniük, a legbetegebbet kezelik-e, remélve, hogy valamivel jobban lesz, vagy azt, akinél a legnagyobb a valószínűsége a túlélésnek."

Dr. Vanchiere három romániai klinikát látogatott meg, Bukarestben, Constantában és egy Girgiu nevű kisvárosban, ahol gyerekek százait vizsgálta meg és kezelte az akut tüneteket, mint pl. a gyomorfájás és a láz. Látogatása alatt megfigyelhette, milyen szimptómákat okozhat a HIV-fertőzés, ha nem kezelik.

Dr. Vanchiere leírja, milyen pusztítást végez az AIDS a romániai gyermekek körében. "Voltak gyerekek, akik meghalni jöttek a kórházba és a szüleik addig velük maradtak." A legtragikusabb, hogy az AIDS-es gyerekek fele árva vagy elhagyott gyermek.

Az orvos magyarázatot adott, miért sújtja az AIDS olyan nagyon a romániai gyermekeket. A kommunizmus bukása után első években, amikor nagyon nagy volt a szegénység, kialakult az ún. "kétségbeesett orvoslás". HIV-vel és hepatitis-b-vel fertőzött vért használtak, egyetlen nagy fecskendővel nemegyszer 5 gyermeket is beoltottak.

Dr. Vanchiere arra is rámutatott, hogy elsősorban az igen elmaradott gazdaság miatt nem lehet felvenni a küzdelmet az AIDS ellen ebben a volt kelet-európai országban. Egy átlagos román munkás körülbelül havi 20 dollárt keres, és az elmúlt években több mint 400 százalékkal értékelték le a román pénzt.

"Valaha Bukarest volt Európa kenyereskosara" " mondta dr. Vanchiere, de a 45 éves kommunista rezsim és utóhatásai miatt óriási veszteségek érték az országot.

Azon kívül, hogy fel kívánja hívni a közvélemény figyelmét erre a tragédiára, dr. Vanchiere az AIDS-nek az idegrendszerre gyakorolt hatását tanulmányozza. Nemrégiben kapott egy ösztöndíjat az A-vitamin hatásának kutatására a romániai AIDS-beteg gyerekek gyógyítása szempontjából.

Bár a romániai körülmények sokkoló hatásúak, Dél-Afrikában sokkal több gyerek fertőződik meg HIV-vírussal. Dr. Vanchiere a Romániában végzendő munkája során modellként kívánja használni az országot az afrikai gyermekek AIDS-problémájának megoldására.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| AIDS, HIV, román, gyerek, gyermek
2002-07-31 17:04:10

Web Design & Development Prowebshop