Ázsiában elsőként Thaiföldön felszámolták a HIV anyáról gyermekre történő terjedését

Thaiföld lett az első olyan ország az ázsiai-csendes-óceáni régióban, ahol sikerült felszámolni a HIV vírus és a szifilisz anyáról gyermekre történő terjedését - jelentette be szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

HIV, AIDS, fertőzés, anyáról gyermekre | MTI Hírek13 | MTI
"Thaiföld megmutatta a világnak, hogy a HIV legyőzhető" - hangsúlyozta közleményében Poonam Khetrapal Szingh, a WHO délkelet-ázsiai regionális igazgatója.

Idáig a világon a vírus által jelentősen érintett országok közül egyedül Kubának sikerült hasonló eredményt elérnie, illetve Thaifölddel együtt most Örményország és Fehéroroszország is felkerült erre a listára, de az utóbbi két országban jóval kisebb problémát jelent a kórokozó, mint például Thaiföldön.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben mintegy 21 ezer, HIV vírust hordozó gyerek születik évente, és nagyjából 200 ezerre tehető a fertőzött kiskorúak száma.

A nagyjából 67 millió lakosú Thaiföldön 2014-ben 450 ezer HIV-fertőzöttet tartottak számon, az egész világon pedig 37 milliót. A délkelet-ázsiai országban az 1990-es években még több mint egymillió fertőzött volt. Ezzel párhuzamosan sikerült a fertőzött nők számát is jelentősen csökkenteni: míg körükben 2000 15 ezer új esetet regisztráltak, addig 2014-ben már csak 1900-at, ami 87 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az ENSZ szakosított szerve szerdai jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a kórokozóval fertőzött nők 15-45 százalékos valószínűséggel adják tovább a vírust a gyerekeiknek a terhesség, szülés vagy szoptatás közben, de ennek kockázata egy százalékra csökken, ha ezen időszakokban az anyák antiretrovirális szereket kapnak.

A thaiföldi egészségügyi minisztérium szerint a délkelet-ázsiai országban a HIV-vel fertőzött nők 98 százaléka ingyenesen hozzájut ezekhez a gyógyszerekhez, így kevesebb mint 2 százalékra csökkent a vírust gyerekének továbbadó anyák aránya.

A thaiföldi hatóságok úgy becsülik, hogy 2000-ben mintegy ezer újszülöttet fertőzött meg a kórokozó, s ez a szám 2015-re 90 százalékkal csökkent: tavaly az egész országban mindössze 85 ilyen esetet jegyeztek fel, ami már megfelel a feltételeknek, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy az ENSZ elismerje a jelenség felszámolását. A siker kulcsa a rendkívül hatékonnyá vált terhesgondozás, amely a nagyvárosok és a legszegényebb falvak lakóira egyaránt kiterjed. Fontos megjegyezni azonban, hogy több százezer bevándorló nő már nem jut hozzá ehhez az ellátáshoz, így körükben az ország bizonyos részein az átlagosnál két-háromszor nagyobb a HIV-fertőzöttek aránya.

A WHO szerint a világon évente nagyjából 1,4 millió HIV-fertőzött nő esik teherbe, többségük a fejlődő államokban és különösen a Szaharától délre fekvő afrikai országokban.

| HIV, AIDS, fertőzés, anyáról gyermekre
2016-06-09 16:01:38


Web Design & Development Prowebshop