Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

Több mint nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született dél-afrikai kislány, akinél annak idején kéthónapos korban kezdték meg és negyven héttel később már abba is hagyták az erőteljes kezelést - számoltak be a kutatók a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián, rámutatva, hogy az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel bizonyos esetekben visszafordítható a HIV-fertőzöttség.

HIV, AIDS, AIDS-konferencia | MTI Hírek13 | MTI
A HIV-vírussal diagnosztizált embereknek jelenleg napi szintű és életük végéig tartó antiretrovirális kezelésre van szükségük, ami segít kordában tartani a fertőzést és esélyt ad a páciensnek egy hosszú és viszonylag egészséges életre. Eddig csupán egyetlen beteg esetében vélik úgy, hogy meggyógyult a HIV-fertőzésből. A berlini betegként ismert amerikai Timothy Ray Brownba 2007-ben egy olyan donor csontvelőjét ültették be, akinél természetes HIV-rezisztenciát állapítottak meg. A beteg évekkel a transzplantáció után egészségesnek bizonyult.

A transzplantáció azonban kockázatos és tekintettel arra, hogy több millió HIV-fertőzött él a világon, kivitelezhetetlen is egyben. Néhány kutató ezért a "második legjobb megoldás", vagyis a hosszú távú remisszió elérését célozta meg, amikor az immunrendszer gyógyszerek nélkül képes kordában tartani a vírust.

A megfertőződést követő azonnali, agresszív kezelés bizonyos esetekben hatékony eszköz lehet a fertőzöttség hosszú távú elnyomására.

A dél-afrikai kislányt egy olyan tanulmány keretében vizsgálták, amelyet a fertőző betegségekkel foglalkozó országos amerikai intézet (NIAID) finanszírozott. A gyermeket, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, kéthónapos korában kezdték el gyógyszerrel kezelni, amit negyven héttel később abba is hagytak. A kislányon 9 és fél éves korában végeztek teszteket, amelyek kimutatták, hogy az immunsejtjeinek egy kis részében ugyan még mindig kimutatható a vírus, amely azonban már képtelen szaporodni.

Anthony Fauci, a NIAID vezetője szerint a kislánynál nem állapítottak meg természetes HIV-rezisztenciát, ami azt jelenti, hogy a remisszió valószínűleg a korai kezelésnek köszönhető.

A dél-afrikai kislány immár a harmadik HIV-fertőzötten született gyermek, akinél hosszú távú tünetmentességet értek el a szakemberek. Egy immár 20 éves francia lány utoljára hatévesen kapott gyógyszeres kezelést és azóta tünetmentes.

Egy 2010-ben szintén HIV-fertőzötten született amerikai kislány pedig 27 hónappal a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes volt, ám később egy rutinvizsgálat alkalmával HIV-ellenanyagot találtak a vérében és immunrendszere is legyengült. A kezelés folytatásának köszönhetően azonban a szervezetének sikerült újra elnyomnia a vírust.

Ezen kívül legalább egy tucatnyi felnőtt páciensnél tapasztaltak hosszú távú remissziót a kutatók a gyógyszeres kezelés abbahagyását követően.

A párizsi AIDS-konferencián a HIV-fertőzöttség kezelésére szolgáló új módszer tesztjeinek ígéretes eredményeiről is beszámoltak a kutatók. A kezelés során havonta, vagy kéthavonta beadott injekcióval lehetne helyettesíteni a jelenleg naponta szedett tablettákat.

Az UNAIDS, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) HIV és AIDS ellenes programja a múlt héten tette közzé friss jelentését, amely szerint világszerte csaknem felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma egy évtized alatt. Tavaly egymillióan vesztették életüket a betegség következtében. Ezzel párhuzamosan történelmi magaslatokra emelkedett a gyógyszerrel kezelt fertőzöttek száma: 2016-ban a 36,7 millió HIV-fertőzöttből 19,5 millióan részesültek kezelésben.

| HIV, AIDS, AIDS-konferencia
2017-07-26 23:14:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop