ENSZ: a vártnál kevésbé sikeres az AIDS elleni küzdelem

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a vártnál kevésbé sikeres a szerzett immunhiányos betegség, az AIDS elleni küzdelem. Ötven országban emelkedett a betegséget okozó vírussal (HIV) újonnan megfertőződöttek száma - figyelmeztetett Michel Sidibé, az illetékes ENSZ-szerv (UNAIDS) vezetője szerdán.

HIV, AIDS, megelőzés, kezelés | MTI Hírek13 | MTI
Sidibé elmondta, hogy teljes térségekben romlott a helyzet. A megfertőződött gyerekek számának csökkenése nem bizonyult tartósnak, az ígértnél szűkösebb eszközök állnak rendelkezésre, és kiemelten fontos népességi csoportokat vesznek semmibe - magyarázta.

Finanszírozási problémák miatt "megkondítjuk a vészharangot" - tette hozzá. "Évente hétmilliárd dollárral (mintegy kétezer milliárd forinttal) többre lenne szükségünk, hogy fenntarthassuk az elért eredményeket" - mutatott rá.

Tavaly világszerte 36,9 millió volt a HIV-fertőzöttek száma, miközben 2016-ban még csak 36,3 millióan voltak vírushordozók - írta éves jelentésében az UNAIDS. 2017-ben 21,7 millió ember részesült antiretrovirális kezelésben, amelynek célja, hogy enyhítse az AIDS tüneteit, illetve megelőzze az immunhiányos betegség kialakulását. Tavalyelőtt még csak 19,4 millió volt ez a szám. A halálesetek száma is csökkent: 2017-ben 940 ezren vesztették életüket az AIDS-hez kötődő betegségekben az egy évvel korábbi 990 ezerrel szemben. Összehasonlításképpen: 2005-ben 1,9 millió HIV-fertőzött vesztette életét, és csak 2 millió beteget kezeltek a körülbelül 30 millióból.

Ezek az eredmények súlyos aránytalanságokat takarnak. Nyugat- és Közép-Afrikában például a vírushordozók mindössze 40 százalékát kezelik. Kifejezetten aggasztó Nigéria helyzete, amely a nyugat-afrikai új megbetegedések mintegy felééért felelős. Oroszországban is rohamléptekkel terjed a HIV-vírus, főként a kábítószer-fogyasztók körében - ecsetelte az UNAIDS vezetője.

Az UNAIDS vezetője szerint a csökkenés jelenlegi üteme nem elég gyors ahhoz, hogy 2020-ra elérjék a kitűzött célt, vagyis évente félmilliónál kevesebb legyen az új fertőzött.

"Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges forrás, jelentősen megnő a kockázata annak, hogy újra terjedni kezd a járvány, és egyre többen fognak meghalni AIDS-ben" - figyelmeztetett Sidibé.

| HIV, AIDS, megelőzés, kezelés
2018-07-19 06:11:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop