Kommentár: az AIDS tanulságai

Az ENSZ háromnapos, az AIDS-szel foglalkozó különleges ülése valószínűleg nem jár sikerrel a tekintetben, hogy 7-10 milliárd dollárt összegyűjtsön a fejlődő országokban pusztító betegség elleni küzdelemhez. De a konferencia akkor is haladást jelent, ha felhívja a figyelmet és mozgósítja azoknak az országoknak a vezetőit, ahol az AIDS-ben meghaltak száma még nem olyan magas, de a fertőzés gyorsan terjed.

AIDS, ENSZ, HIV, fertőzés | The New York Times Health News Service   Medincorp

Ha Afrikában pusztító az AIDS, ahol becslések szerint 25 millió ember HIV-fertőzött, akkor a pusztítás mértéke ugyanekkora vagy még nagyobb lehet olyan helyeken, mint India, Kína, Oroszország és a volt szovjet köztársaságok. Egyedül Indiában 4-5 millióra becsülik a fertőzöttek számát. Az AIDS-kutatókat aggasztja, hogy ezekben az országokban csekély mértékű a megelőzés, pedig a járványnak ebben a fázisában még olcsó a megelőzés, az egy évre elegendő kondom ára mennyiségi árengedménnyel 14 dollár.

Sajnálatos, hogy ezek közül az országok közül egynek az államfője sem vesz részt az ENSZ különleges ülésszakain. De nem hagyhatják figyelmen kívül Kofi Annannak, a szervezet főtitkárának felhívását, amely "minden országhoz, minden közösséghez" szól.

Egy másik nagy eredmény az lenne, ha a gazdag országok és egyének által adományozott pénzt a szegény országok általános egészségügyi felvilágosítására és infrastruktúrájára fordítanák. Ez nemcsak az AIDS, de sok más betegség elleni küzdelmet megkönnyítené.

A fejlődő országok közül soknál nagyon kevés a közegészségügyi oktató, közösségi munkás, aki a városi területeken kívül is felvilágosító munkát végezne. Ha ezek a források nem lesznek elérhetőbbek, fennáll a veszélye, hogy az AIDS elleni erőfeszítéseket más betegségek kárára teszik majd meg.

"A cél az kellene hogy legyen - jelentette ki dr. Jody Heymann a Harvard Center for Society and Health igazgatója -, hogy az AIDS kapcsán sok megelőzhető betegségre is felhívjuk a figyelmet."

Nem véletlen az, folytatja, hogy az AIDS elsősorban azokban az országokban terjed a legdrámaibb módon, ahol nincs, vagy csak alig található egészségügyi infrastruktúra. Ha a nemzetközi segítséget ilyen infrastruktúrára és a felvilágosításra költenék, az egyes országok jobban meg tudnának birkózni mind a hagyományos betegségekkel, mind azokkal az ijesztő fertőzésekkel, amelyek valaha csak behatárolt földrajzi területekre korlátozódtak, de a népesség mobilitásának növekedésével igen gyorsan átterjednek az országhatárokon túlra.

"Amióta ez a lidércnyomás elkezdődött, soha nem volt még ennyire közös a cél" - mondta Annan. Hogy ez a szándék fennmaradjon, az egyes országok vezetőinek biztosítaniuk kell, hogy az AIDS elleni kampány legalábbis részben a közegészségügy általános fejlesztésére is irányul. Ázsia és Kelet-Európa vezetőinek gyors összefogására van szükség e cél érdekében, különben ők is szembenézhetnek az Afrikát ért csapással.

Megjelent: The Boston Globe

| AIDS, ENSZ, HIV, fertőzés
2002-07-31 18:13:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop