Hogyan jut be az AIDS vírus a sejtekbe. Újabb eredmények.

Az újabb kutatási eredmények komoly lépést jelentenek annak megértéséhez, hogy a HIV, az AIDS betegséget okozó vírus hogyan jut be bizonyos immunsejtekbe. A múlt héten a Nature-ben megjelent cikk szerint az új vizsgálati eredmények alapján lehetőségeket lehet találni a HIV fertőzés kezelésére vagy megelőzésére.

vírus, HIV, AIDS, CCR-5, kötődés, HIV vírus, AIDS vírus, vírus, HIV vírus, AIDS vírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Charnow, J. A.

Korábbi tanulmányok szerint a HIV vírus felületén elhelyezkedő, gp120-nak nevezett fehérje molekulának a sejtbe jutáshoz egyesülnie kell két különböző receptor molekulával a sejthártyán. A fő receptor a CD4, a másikat CCR-5-nek nevezik.

Sodroski és kollégái (Dana-Farber Cancer Institute, Boston) kutatásai a kötődési folyamat újabb részleteit derítették ki. Sodroski szerint a gp120 először egyesül a CD4-gyel, ezáltal a vírus szerkezete megváltozik és a CCR-5 jelű kötőhelye megmutatkozik.

A HIV vírus sejtbelépése a vírus és a sejthártya egyesülésével megy végbe. A két kötőhely létezése elősegíti ezt az egyesülési folyamatot.

A HIV vírus kötődési módja lehetővé teszi, hogy a vírus a CCR-5 kötőhelyét csak a legutolsó pillanatban mutassa meg, mondta Sodroski. Gyanúja szerint ez lehet az a stratégia, melyet a vírus használ, hogy elkerülje az immunrendszer támadását.

Ha a további vizsgálatok a molekuláris interakciókat pontosabban meghatározzák, olyan gyógyszereket lehet majd kialakítani, melyek a CCR-5-höz kötődnek és ezáltal megakadályozzák a HIV vírus bejutását a sejtbe.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| vírus, HIV, AIDS, CCR-5, kötődés, HIV vírus, AIDS vírus
2002-07-31 18:17:19

Web Design & Development Prowebshop