HIV-fertőzötteknél a kemoterápia alkalmazása komoly veszélyt jelent

Egy daganatos betegség, a non-Hodgkin lymphoma (NHL) sokkal gyakoribb az AIDS-ért felelős HIV vírussal fertőzött személyek körében, mint a népesség többi részében. Egy friss tanulmány szerint azok a HIV-fertőzöttek, akik NHL-elleni kemoterápiás kezelésben részesülnek, kétszer akkora mértékben vannak kitéve az esetleges további fertőzések veszélyének.

HIV-fertőzött, fertőzés, non-Hodgkin, Lymphoma, HIV, AIDS, National Cancer Institute, HIV-fertÅ‘zött | The New York Times Health News Service   Medincorp | Charnow, J. A.

A kutatócsoportot dr. Joseph A. Sparano, a New York-i Montefiore Medical Center munkatársa vezette. A vizsgálat során 43, NHL miatt kemoterápiával kezelt fertőzöttet hasonlítottak össze 86 olyan pácienssel, akik HIV-fertőzöttek, de nincs non-Hodgkin lymphomájuk.

A HIV-fertőzés fokozatosan leépíti az immunrendszert, ezért a fertőzöttek sokkal inkább fogékonyak a különféle fertőzésekre. A vírus elsősorban a fertőzések elleni védelem alapjait, a CD4 sejteket támadja meg. Az orvosok a CD4 sejtek megszámlálásával szokták mérni a HIV-fertőzöttek immunrendszerének működőképességét.

A kutatók mindkét csoportnál összehasonlították az egy évvel a vizsgálat előtt kapott átlagos CD4-értékeket, és a vizsgálat megkezdésekor mért értékeket. A kemoterápiával kezelt csoport értékei sokkal nagyobb mértékben csökkentek, mint a kontrollcsoport tagjaié. A vizsgálat eredményeit a kutatók a Journal of the National Cancer Institute február 19-i számában tették közzé.

A tanulmány szerzői felhívják a HIV-hez kapcsolódó non-Hodgkin lymphomát kezelő orvosok figyelmét arra, hogy ügyeljenek az esetleges fertőzések megelőzésére, felismerésére és kezelésére.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| HIV-fertőzött, fertőzés, non-Hodgkin, lymphoma, HIV, AIDS, National Cancer Institute
2002-07-31 18:24:23


Web Design & Development Prowebshop