Újabb vizsgálatok agresszívebb AIDS-vírusra utalnak.

AIDS vírussal fertőzött olaszok 10 évre terjedő vizsgálatának eredményei arra utalnak, de nem bizonyítják, hogy a vírus agresszívebbé válik.

AIDS, HIV, vírus, vírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Amerikai AIDS- kutatók rámutatnak arra, hogy más vizsgálatok nem jártak hasonló eredménnyel, továbbá, hogy több vizsgálat szükséges ennek bizonyítására.

Az olasz kutatók következtetésüket arra alapozták, hogy az 1989 után HIV-vel fertőzötteknél az AIDS progressziója sokkal gyorsabb volt, mint a megelőző 5 évben.

A HIV-fertőzés, a vírus mely az AIDS kórokozója, az immunrendszert támadja meg, elpusztítja a fertőzés ellen küzdő fehérvérsejteket, az ún. CD4-sejteket. A betegség előrehaladásával a CD4 sejtek száma csökken.

285 beteg vizsgálata során, akik a kutatók becslése szerint 1985 szeptembere és 1995 januárja között fertőződtek meg, a CD4 sejtek pusztulása sokkal gyorsabb volt, és az AIDS betegség teljes klinikai képe hamarabb alakult ki (már egy évvel a fertőzés után) azoknál, akik 1989 decembere után betegedtek meg, közölte Dr. Alessandro Sinicco, a torinói egyetem kutatója. A betegek 60%-a szedett valamilyen HIV elleni gyógyszert, de a kutatók ezt figyelembe vették.

"Ha a HIV betegség agresszívebbé vált, gyakoribb HIV szűrésre lenne szükség a frissen HIV-vel fertőzött betegek azonosítására, akiknél a HIV elleni korai kezelésnek még lenne eredménye", írta Sinnico a British Medical Journal áprilisi számában.

A vírus agresszivitás fokozódásának oka nem ismert, a kutatók elgondolása szerint a vírus mutációjáról lehet szó, mellyel a HIV ellenes szereket kicselezi.

Míg az új tanulmány érdekes kérdéseket vet fel, többek véleménye szerint más vizsgálatok nem erősítik meg. Ezen kívül a kutatók a CD4 sejteket és nem a vírusszámot mérték, mely pontosabb eredményt ad.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| AIDS, HIV, vírus
2002-07-31 18:31:58

Web Design & Development Prowebshop