Genetikus AIDS-rezisztencia

AUSTIN, USA - Az orvosok sokáig értetlenül álltak azzal szemben, hogy egyesekben a HIV vírus fertőzése után több mint tíz évig nem fejlődött ki AIDS-betegség.

mutáció, fertőzés, genetikus, AIDS-rezisztencia, HIV-fertőzés, CCR2, AIDS, HIV | The New York Times Health News Service   Medincorp | Stanley, D.

A houstoni Texas Egyetem orvosi karának kutatói szerint genetikus ellenállásról lehet szó.

A kutatóknak sikerült egy génben egy öröklődő, az AIDS-t késleltető mutációt azonosítaniuk. Fehérekben, feketékben, latinokban és ázsiaiakban egyaránt megtalálhatók voltak génmutánsok. A szövetségi vizsgálatban hat államból 3000 vírusfertőzött vett részt, köztük 207 texasi. A mutáns génnel rendelkezőkben az AIDS legalább 2-4 évvel később kezdett el kifejlődni, mint a normális gént hordozókban. Ez már a második olyan génvariáció, amely képes hátráltatni a betegség teljes kifejlődését. Az előzővel ellentétben ez nem csupán fehérekben mutatható ki, viszont nem nyújt védettséget a fertőzéssel szemben, ami a másikról feltételezhető.

A kutatók nem tudják biztosan, hogy mi a génmutáció pontos funkciója, de a variáns talán alkalmas lehet gyógyszerek és oltóanyagok kifejlesztésére, génterápiákhoz és csontvelő-átültetésekhez, a nem mutáns génnel rendelkező betegek számára.

Az új variáns a CCR2 jelzésű gén mutációja, és egy chemokine nevű proteint termel, amely a korábbi kutatások szerint gyengíti az AIDS vírusának fertőzőképességét. A CCR2 mutációját HIV-fertőzöt páciensek genetikai analízisének során találták meg. A kutatást a National Cancer Institute-ban (NCI) Maryland, Texas, Alabama és New York államokban orvosi egyetemeken, San Francisco-ban közkórházakban végezték.

"Most beigazolódott a feltételezésünk, hogy bizonyos faktoroknak lényeges szerepük van a HIV-fertőzés menetében," mondta dr. Keith Hoots, a Texas Egyetem gyermekgyógyásza. Dr. Hoots, a Science folyóiratban publikált tanulmány társszerzője egyben a Gulf State Hemophilia Center igazgatója is.

A kutató 207 Houston-környéki hemofíliás betegében mutatta ki a mutáns CCR2 gént. 15-27 éves páciensei transzfúzió következtében kapták meg a vírust, még 1985 előtt. Azóta a vérkészítményeket ellenőrzik ebből a szempontból. "A génterápia ma még elméleti lehetőség csupán, de komoly előrelépés, hogy tudjuk, mi zajlik le a HIV-fertőzött sejtekben," jelentette ki dr. Hoots. "Így már érthető az is, hogy egyes betegeknél miért sokkal lassabb az AIDS progressziója."

A tanulmányban utalnak a NCI előző programjára, amelyben egy hasonló génben, a CCR5 jelzésűben szintén találtak mutációkat. Az új mutáció pozitív hatása ugyanolyan mértékű, de más jellegű, mint a CCR5-é. Dr. Stephen O'Brien, az NCI kutatója, a mostani program vezetője a Science-ben azt állította, hogy "a HIV-1 fertőzötteknek közel negyede több mint 16 éven át nem betegedett meg, és ez valószínűleg a CCR2-CCR5 génjeik mutációjának köszönhető".

Mivel a CCR2 variánsát a HIV-fertőzötteknek etnikai szempontból szélesebb körében sikerült azonosítani, a tanulmány szerzői szerint a mutáció az emberi evolúció történetében nagyobb múltra tekinthet vissza.

"Egyszer majd, sokkal több információ birtokában, fel tudjuk használni ezt az ismeretet a génterápiában," mondta dr. Hoots. "A rákkal már most is ez a helyzet".

Megjelent: Cox News Service

| mutáció, fertőzés, genetikus, AIDS-rezisztencia, HIV-fertőzés, CCR2, AIDS, HIV
2002-07-31 18:40:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop