A korai AIDS-terápia reményt adhat

BOSTON, USA - Néhány olyan massachussetts-i férfin végeztek vizsgálatokat, akik gyógyszerek nélkül győzték le az AIDS vírusát. Az eredmények alapján új kezelési stratégia dolgozható ki, amellyel a friss fertőzöttek rövid és korai terápia után maguk birkózhatnak meg a vírussal.

fertőzés, HIV, gyógyszerek, korai, AIDS-terápia, helper, sejtek, AIDS, immunrendszer | The New York Times Health News Service   Medincorp | Tye, L.

A Massachussets General Hospital kutatói által kifejlesztett módszer lényege, hogy olyan immunsejteket mentenek meg a szervezetben, amelyeket egyébként a HIV vírus már a fertőzés korai szakaszában semlegesít.

A kutatás középpontjában négy férfi állt, akik a HIV vírusnak átlag 18 évig képesek voltak ellenállni. A leghosszabb ideig tünetmentes volt, és elsőként vonta magára a bostoni kutatók figyelmét, egy lelkész, Robert Massie, akiről érdekességként elmondható, hogy a demokrata párt kormányzójelöltje volt 1994-ben. "Azzal próbálkoztunk, hogy a szervezet maga szoríts vissza a vírust," mondta dr. Eric Rosenberg, a kórház fertőző osztályának munkatársa, a vizsgálatok vezetője. "Választaniuk kellett, hogy a lehető leghamarabb a hármas gyógyszeres kúrát kezdjük el, vagy próbáljuk ki, milyen immunválaszt vált ki az új módszer. Szerintünk ez utóbbi a helyes döntés."

A fertőzöttek immunrendszerének helyreállításához "létfontosságú, hogy mielőbb tudomást szerezzünk a fertőzésről," mondta dr. Rosenberg. Az eredmények alapján új terápiás módszereket és AIDS-vakcinákat lehet kifejleszteni, tette hozzá. A vezető AIDS-kutatók lelkesen fogadták a hírt.

Massie, akinek vérét a kórház kutatói három éven keresztül hetente vizsgálták, úgy nyilatkozott, hogy teljesen lázba hozta az a tudat, hogy az eredmények másoknak is segíthetnek az AIDS vírusa, a HIV elleni küzdelemben.

A fertőzötteknek általában nem sok esélyük van, de a HIV pozitívok mintegy 2-3 százaléka tünetmentes és kezelés nélkül is életben marad. A hemofíliás Massie valószínűleg vérátömlesztéskor fertőződött meg, még azelőtt, hogy az AIDS-t, mint betegséget azonosították volna, majdnem húsz éve hordozza testében a vírust, melynek vérszintje mindvégig alacsony maradt. Ez a tény izgatta a kutatókat, akik négy éve próbálnak rájönni, miként maradnak pácienseik tünetmentesek. A válasz szerintük az úgynevezett helper T-sejtekben van.

Amikor vírus - akár influenza akár HIV - támadja meg a szervezetet, az immunrendszer helper T-sejtek termelésével válaszol, amelyek kifejezetten az adott vírusra specializáltak. A HIV-fertőzést éppen azt teszi veszélyessé, hogy éppen az AIDS-specifikus helper T-sejteket támadja meg és pusztítja el, így a szervezet védelmi rendszere, mondhatni, tábornokok nélkül marad.

Massie és társai a szokásostól abban különböztek, hogy helper sejtjeik túlélték a vírusfertőzést, magas koncentrációt értek el, és segítettek visszaverni a HIV támadását. A kutatók még nem tudják pontosan, hogyan történik ez, de kutatják, miként lehetne másokban is megmenteni a helper sejteket. Stratégiájuk az következő volt: a legújabb hármas gyógyszerkoktélt használták a HIV legyengítésére mindaddig, míg a helper sejtek koncentrációja elérte a megfelelő szintet. A kezelés eddig hat betegnél hatékonynak tűnik, a HIV-elleni helper sejtek száma lényeges növekedést mutat.

Fontos eleme a kutatásnak, hogy a helper sejteket csak a fertőzés korai stádiumában lehet megmenteni, legfeljebb néhány hetes kontaktust követően. De még azoknál a friss fertőzötteknél, akiknek sikerült helyreállítani a helper sejtek hálózatát sem merik abbahagyni a gyógyszeres kezelést. "Reméljük, hogy a betegek szervezete képes lesz megbirkózni a vírussal, gyógyszerek nélkül," nyilatkozta dr. Bruce Walker, a kutatást felügyelő Aids Research Center igazgatója. Ezután, tette hozzá, a következő célunk annak kiderítése, miként lehetne későbbi stádiumokban is serkenteni a helper sejtek termelődését.

A megfelelő immunválasz kialakításához, mondta dr. Rosenberg, nagyon fontos, hogy már akkor elkezdjük a kezelést, amikor a fertőzötteknek influenza-szerű tüneteik vannak. A Johns Hopins Egyetem AIDS-kutatója, dr. Robert Siciliano szerint a felfedezéssel a oltóanyag kifejlesztésére a közeljövőben lehetőség nyílik.

A eredményekről szóló cikk a Science magazin legújabb számában látott napvilágot, és ugyanebben a számban két további tanulmány is foglalkozik az AIDS gyógyításának lehetséges módozatairól. A Pennsylvania Egyetemen például azzal próbálkoznak, hogy miként lehetne a HIV-fertőzött sejtekbe antivirális géneket juttatni. A másik kutatás azon a nyomon indult el, hogy a sejtek receptor felületeinek apró változtatásaival ellenállóbbá tegyék a sejteket a HIV támadásával és a fertőzés progressziójával szemben.

Megjelent: The Boston Globe

| fertőzés, HIV, gyógyszerek, korai, AIDS-terápia, helper, sejtek, AIDS, immunrendszer
2002-07-31 19:27:36


Web Design & Development Prowebshop