AIDS-konferencia Chicagóban

CHICAGO - Az AIDS elleni védőoltásra még legalább egy évtizedet várni kell, és addig a betegség leküzdésének egyetlen reménye az egyre hatékonyabb gyógyszerek egyre jobb alkalmazásában van, jelentették ki a február elején tartott chicagói konferencián a kutatók.

gyógyszer, AIDS-konferencia, AIDS, HIV-fertőzés, fertőzés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jensen, K.; Reed, K.

Az új gyógyszerek kifejlesztésekor két célunk van, "a hatékonyság és a könnyű alkalmazhatóság," mondta Douglas Richman, a San Diego-i Kalifornia Egyetem vezető AIDS-kutatója. Ő volt az elnöke annak a tudományos programbizottságnak, amely az 5. Retrovírus és Infekció Konferencia keretén belül működött.

Az idei konferencián, amelyen közel 3400 kutató és klinikai szakember vett részt, témaként főként azok a minél könnyebben alkalmazható gyógyszeres kezelések szerepeltek, amelyek arra ösztönzik a HIV-pozitívokat, hogy belevágjanak a kezelésbe és ne is hagyják abba.

A konferencián több nagy nemzetközi gyógyszergyártó ismertette kutatásai eddig eredményeit, így a Gilead Sciences, a Vertex Pharmaceuticals, a DuPont Merck Pharmaceuticals, a Glaxo Wellcome vagy a Triangle Pharmaceuticals.

Más cégek, így például a Cel-Sci vagy a Chiron pedig oltóanyagokkal kísérleteznek a még mindig rejélyes vírus megfékezésére.

Ez a munka még legalább egy évtizedig eltarthat, jelentette ki David Baltimore, a National Institutes of Health által életre hívott AIDS-vakcina kutatóbizottság elnöke.

"Nem valószínű, hogy a következő 10 éven belül találunk olyan vakcinát, amelyik biztonságos, hatékony és olcsó," mondta Baltimore egy nyilatkozatban a konferencia megnyitását követően.

Tavaly májusban Clinton elnök felhívást tett közzé, amelyben a tudósokat és a gyógyszergyártókat szinte versenyre hívta, hogy 2007-ig találjanak hatékony oltóanyagot a HIV-vírus ellen.

A vakcina kifejlesztésének számos akadálya van, mivel a lehetséges vakcinák esetében "rengeteg biztonsági tesztelésre" van még szükség, és a kevésbé veszélyes oltóanyagok pedig nem sok reménnyel kecsegtetnek, mondta Baltimore, egyben a California Institute of Technology kutatója.

Elmondása szerint már azzal is elégedettek lehetünk, ha a következő tíz évben "nagyjából elfogadható oltóanyagot" sikerült találnunk.

A jelenlegi gyógyszeres kezelések igen nehezen alkalmazhatók, mert hatékonyságuk a rendkívül bonyolult instrukciók függvénye. Egyes gyógyszereket éhgyomorra kell bevenni, másokat evés közben, az egyikből napi egy adagot, a másikból többet.

A helytelenül megállapított dózisok okozzák többek között a rezisztenciát, amelynek következtében a vírus a hatóanyagnak ellenálló mutációkban szaporodik tovább.

A félmillió amerikai HIV-pozitívnak jelenleg mintegy a fele részesül kezelésben, akik szinte mind súlyos stádiumban vannak. Az elemzők szerint a mostani 2,4 milliárdos gyógyszerpiac a következő hét évben 5 milliárdosra bővül, elsősorban a még tünetmentes betegek egyre korábbi kezelésének köszönhetően.

A szakértők szerint a betegeknek minél előbb el kellene kezdeniük a kezeléseket, például a DuPont Merck új gyógyszerével, a Sustivával, amely nagy érdeklődést váltott ki a konferencián. A napi egyszeri adagolású gyógyszer (DMP-266) várhatóan még az idén megkapja az FDA engedélyét.

A készítmény nagyon hatékonynak tűnik, és kevés mellékhatással jár. Kifejlesztői a konferencián is bemutatták, hogy a HIV elleni hatékonyság terén felveszi a versenyt a proteáz inhibitorokkal, és hosszútávú hatásai is jelentősek.

A Gilead cég is fontos bejelentést tett: megkezdték új PMPA nevű, per orális készítményüknek vizsgálatait. A PMPA a hagyományos gyógyszerekhez képest (ilyen például a Glaxo AZT-je) teljesen új módon próbálja meg felvenni a harcot a kórokozóval. Az intravénás változat már ígéretes eredményeket mutathat fel.

A Vertex és a Glaxo új proteáz inhibitorokat mutatott be, amelyeket új kombinációkban használnak, például a Glaxo 1592 nevű készítményében, amely az AZT-t váltja fel, lévén egyszerűbben alkalmazható és hatékonyabb.

Mivel nem ez a legnagyobb AIDS-konferencia, a szervezők főként szigorúan orvostudományi - kutatás és kezelés - témákra koncentráltak. Baltimore és más kutatók is sokat hangúlyozták annak fontosságát, hogy minél előbb meg kell ismernünk a HIV vírus - a többi humán kórokozótól teljesen eltérő - viselkedésének részleteit.

Megjelent: Bloomberg Business News

| gyógyszer, AIDS-konferencia, AIDS, HIV-fertőzés, fertőzés
2002-07-31 19:47:01