A HIV-immunis személyek szerepe a vakcina kifejlesztésében

SAN FRANCISCO - Azok a személyek, akik többszöri kontaktusba kerültek az AIDS vírusával, mégsem fertőződtek meg, egyedülálló immunválaszt produkálnak. Az ilyen immunis személyek szervezete modellként szolgálhat az új vakcinák előállításában, állítják AIDS-kutatók.

fertőzés, immunválasz, CD8, sejtek, HIV-immunis, AIDS, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Krieger, L. M.

Eddig legalább 70 olyan személy esetében regisztrálták ezt a természetes immunválaszt, akik fertőzött személyekkel létesítettek többszöri nemi kapcsolatot. Az ő immunrendszerük lehet a kulcsa a vakcina kérdésének megoldásában, jelentette ki dr. Jay Levy, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem professzora.

"Ha képesek vagyunk leutánozni a természetes folyamatokat, akkor kész az oltóanyag," mondta dr. Levy egy AIDS-konferencián. "Ezekben az emberekben olyan immunitás jött létre, amely a további fertőzéseknek is ellenáll."

A vírusölő készítmények (AZT) vagy a proteáz inhibitorok nem előzik meg a fertőzést, és arra sem alkalmasak, hogy a vírust teljesen kipusztítsák a szervezetből, mondta dr. Levy. Még azokban is, akikben "kimutathatatlan" szintet ér el a vírus, a sejtekben elrejtve továbbra is ott élnek a kórokozók.

Az immunrendszert kell segítségül hívnunk, mondta a professzor. Egy vírusalapú szintetikus oltóanyaggal be lehetne csapni az immunrendszert, ami reagálna a támadásra.

Dr. Levy országos felmérése kimutatta, hogy egyesek még többszöri nem biztonságos nemi kapcsolat után is fertőzésmentesek maradtak.

A professzor szerint ezek a szerencsések a HIV-vírussal való első találkozáskor csak kis mennyiségű kórokozóval kerültek kapcsolatba. Erre az immunrendszerük reagált, de nem a szokásos antitesttermeléssel, hanem egy ritkább, ún. sejt-közvetítéses (? cell-mediated, innentől így használom) immunválasszal. Az antitestek nem eléggé hatékonyak a HIV-fertőzéssel szemben.

Minden egyes kontaktus megerősíti ezt az immunválaszt, így a szervezet egyre intenzívebb védelmet kap, mondta dr. Levy.

A sejt-közvetítéses immunválasz részeként nagy mennyiségű CD8 limfocita jut a keringésbe. A limfociták olyan antivirális faktort választanak ki, amely megelőzi a HIV-vírus szaporodását.

A vizsgálati alanyok vérében dr. Levy laboratóriumi közülmények között fertőzést próbált előidézni, de a HIV-vírusok a CD8 sejtek jelenlétében képtelenek voltak a replikációra. A CD8 sejteket kivonva a vírus újból szaporodásnak indulhatott.

Ez a jelenség lehet a magyarázata annak, hogy egyesek, akik már 20 éve fertőzöttek, miért maradhattak ennyi időn át egészségesek. Ezeket a személyeket megfertőzte ugyan a HIV-vírus, de az infekciót a CD8 sejtek ellenőrzés alatt tartják. Dr. Levy 100 ilyen tünetmentes alanyt vizsgált meg.

Emellett a professzor egy zambiai ikerpárral is folytat vizsgálatokat. Az egypetéjű ikerpár HIV-fertőzött anyától született, így konkatusba kerültek a vírussal. Egyiküknél, aki valószínűleg kisebb mennyiségű kórokozóval került kontaktusba, beindult a sejt-közvetítéses reakció, míg a másik megfertőződött.

Megjelent: The San Francisco Examiner

| fertőzés, immunválasz, CD8, sejtek, HIV-immunis, AIDS, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás
2002-07-31 20:31:10