Az FDA engedélyezte az AIDS-vakcina széleskörű tesztelését

WASHINGTON - A VaxGen megkapta az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatalának az engedélyét arra, hogy megkezdje az első széles körben végzendő humán tesztelést az AIDS vírusa ellen kifejlesztett vakcinával, jelentették be a cégnél. A vírus burkából génmanipulációval előállított oltóanyag arra serkenti az immunrendszert, hogy hamarabb azonosítsa a HIV vírust, illetve hogy még akkor vegye fel vele a küzdelmet, mielőtt az aktivizálódna.

AIDS-vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, AIDS, gyógyszer, Vax-gen, AIDS-VAX | The New York Times Health News Service   Medincorp | Reed, K.

A gyártó összesen 7500 önkéntesen készül kipróbálni az AIDSVAX nevű oltóanyagot; 5000 amerikain és 2500 thaion. A következő hónapokban az Egyesült Államokban Los Angeles, Chicago, Denver, Philadelphia és St. Louis egyetemi klinikáin kezdődik meg a tesztelés. A VaxGen, amely a Genenechből vált ki (kifejezetten az oltóanyag kifejlesztésének céljára), a Cel-Sci, a Rhone-Poulenc és a Chiron mellett az egyik azon számtalan gyógyszercég közül, amelyek AIDS-oltóanyaggal kísérleteznek. "Izgatottan várjuk a tesztelést, hiszen a miénk az első cég, amely eddig eljutott egy olyan betegség elleni küzdelemben, ami az egész világot a leginkább foglalkoztatja," jelentette ki Donald Francis, a VaxGen igazgatója. A virginiai biotechnológiai cég, a Cel-Sci ezzel szemben Afrikában készül önkénteseken kipróbálni oltóanyagát.

Egy hatásos AIDS-vakcina kifejlesztése az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznie a kutatók nemzetközi közösségének. Szakértők szerint kb. 30 millióan hordozzák vérükben az AIDS vírusát, a HIV-et.

Az FDA szabad utat adott a tesztelésnek, és ez igen nagy hatással volt az AIDS-aktivistákra, akik az utóbbi időben többször adtak hangot csalódottságuknak, hogy semmi előrelépés nem történik a vakcina mielőbbi előállításában. Bár a tesztelés még csak a legelső lépések egyike, és még nem jelent egyet a sikerrel, az FDA - engedély már reményre adhat okot. "Nagyszerű hír," mondta Jeff Jakobs, az AIDS Action kormányzati összekötője. "Nagyon bízunk abban, hogy ezek már olyan vakcinák, amelyekkel 5-10 éven belül sikert érhetünk el," tette hozzá.

Bill Clinton tavaly felhívást tett közzé, amelyben az egész ország erőinek mozgósítását kérte annak érdekében, hogy 10 éven belül hatékony vakcina lehessen a kezünkben. Bár a korábbi oltóanyagok is hatásosnak bizonyultak egy szintig, a szakértők szerint még évekbe telik, míg sikerül egy valóban használható vakcinát kifejleszteni. A jelölt anyagokat ugyanis sok önkéntesen évekig vizsgálni kell, hogy hatékonyságukat és biztonságukat ellenőrizni lehessen, a HIV pedig közismerten makacs ellenfél, és állandóan újabb mutációkat képez.

Megjelent: Bloomberg Business News

| AIDS-vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, AIDS, gyógyszer, Vax-gen, AIDS-VAX, oltóanyag
2002-07-31 21:16:22