Több ezer embert fertőznek meg mutáns AIDS-vírustörzsek

CHICAGO - Amerikaiak ezreit fertőzték meg az AIDS vírusának mutáns törzsei, amelyek már rezisztensek az ellenük korábban ható egyetlen anyaggal szemben, tudtuk meg egy Chicagóban közzétett beszámolóból.

mutáns, AIDS-vírustörzsek, HIV, rezisztens, AIDS, vírus, AIDS-vírustörzsek, vírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Knox, R. A.

Minden ötödik új fertőzött egy olyan törzset hordoz, amely ellenáll egynek a három AIDS-gyógyszer közül, míg az összes fertőzött három százaléka mindhárom gyógyszerrel szemben rezisztens.

A nehezen kezelhető AIDS-vírusok tehát igen gyors ütemben terjednek, állapította meg dr. John Mellors, a Pittsburghi Egyetem tanára.

"A tapasztalat azt mutatja, hogy ha vannak új, rezisztens törzsek, akkor azok gyorsan el is terjednek" - fogalmazott dr. Mellors egy retrovírus-konferencián. Az AIDS vírusa a retrovírusok közé tartozik.

Az új tanulmány csak hat hónappal azután látott napvilágot, hogy az első olyan fertőzötteket jelentették San Franciscóból és Genfből, akiket a humán immunhiány vírus (HIV) többszörösen rezisztens törzse fertőzött meg. Ezelőtt a kutatók nagyon drukkoltak, hogy ha ki is alakulnak ilyen törzsek, akkor azok nem lesznek ennyire virulensek, vagy nehezebben terjednek emberről emberre.

Most már tudjuk, hogy ezek a korai esetek csak az előfutárai voltak egy rendkívül gyorsan terjedő jelenségnek. Ez az elmúlt három évben nagy sikert aratott kombinált kezelés mellékterméke, hiszen ennyi idő alatt a vírus olyan mutációkon ment át, amelyeknek következében nem hatnak rá a gyógyszerek.

A közegészségügyi szakemberek azt remélték, hogy a "gyógyszerkoktélok" használatával megállítható a HIV terjedése, mivel az így kezelt páciensek sokkal kevésbé fertőzőképesek. Amint azt John Kaplan, a US Centers for Disease Control and Prevention munkatársa elmondta, sajnos éppen nem ez történik, részben azért is, mert a páciensek még a gyógyszerek ellenére is fertőzők, és sokan nem ügyelnek a biztonságos szexre.

"A növekvő rezisztencia miatt valószínűleg csökken a HIV elleni kezelés hatékonysága," fogalmazott Kaplan.

Az újabb bizonyítékokat két teljesen különböző és földrajzilag is egymástól távol levő populáció szolgáltatta - 95 aktív katona az Egyesült Államok különféle területeiről, akiknek a nemzetiségi megoszlása igen vegyes volt és 69, többségében fehér férfi Bostonból, Los Angelesből, San Diegóból, Dallasból és Denverből.

A két csoport különbsége is mutatja, hogy a rezisztens törzsek terjedése általános, nem köthető sem helyhez, sem társadalmi csoporthoz.

A becslések szerint évente 40000 amerikait fertőz meg a HIV vírus - ez naponta 110 új vírushordozó. Az új tanulmány szerint közülük 23 személy - éves szinten 8432 - legalább az egyik antivirális készítménynek ellenálló vírustörzzsel fertőződik meg.

Ugyanígy naponta három személy - évente több mint ezer ember - azzal a törzzsel találkozik, amelyik mindhárom gyógyszerfélének ellenáll.

Az öt városban lakó 69 férfi közül például 7 legalább az egyik proteáz inhibitorral szemben ellenálló vírust hordoz, és négyen pedig olyat, amelyik mind a négyféle proteáz inhibitorral szemben rezisztens.

Erre a trendre kell ügyelniük a közegészségügyi szakembereknek és az orvosoknak, akik most attól tartanak, hogy a sok új fertőzött miatt a kezelések nem hozzák meg a várt eredményeket.

Ez már azoknál a krónikus kezelésben részesülő HIV-fertőzötteknél is nagy gondot okoz, akiknek a vírusa eredetileg nem volt rezisztens, de az idők alatt ellenállóvá vált. Egy másik, szintén a konferencián ismertetett tanulmány szerint a gyógyszerkoktéllal kezelt páciensek harmadánál három éven belül újból megjelent a halálos vírus.

A rezisztencia problémája nagy bizonytalanságot okoz az amerikai AIDS-specialisták körében, hogy érdemes-e alaposan átvizsgálni a pácienseket a rezisztencia szempontjából 400-900 dolláros tesztekkel, és főként hogy mit a teendő, ha az eredmény pozitív.

Egy másik, itt ismertetett beszámoló kimutatta, hogy a gyógyszereknek ellenálló fertőzöttek közül is azok döntöttek jól, akiket megvizsgáltak, mert így az orvos több információ alapján tud választ keresni a kezelés kérdéseire.

A rezisztens vírusok terjedése, szemben a rezisztencia belső kifejlődésével, egy sor új kérdést vet fel.

Ha az orvos nem észleli, hogy az új betege rezisztens HIV-et hordoz, akkor valószínűleg felírja a szokásos gyógyszereket, amelyek hatástalannak bizonyulnak, ezért a vírus gyorsan elszaporodhat. Ez nem csupán a beteg kezelési kilátásait rontja, hanem növeli annak lehetőségét is, hogy a beteg - ha nem teszi meg az óvintézkedéseket a nemi életében - olyan további gyógyszerrezisztens törzsekkel fertőződjön meg, ami azelőtt elkerülte volna.

Ezért hát néhány egészségügyi hatóság sürgetni kezdte, hogy az orvosok rutinszerűen vizsgálják meg az új fertőzöttek vérét a drága rezisztencia-tesztekkel.

"A rezisztencia-tesztek rutinszerű alkalmazása fontos lehet az optimális kezdeti kezelési módszer kiválasztásában" - mondta a San Diego-i Egyetem munkatársa, Susan Little, aki az öt nagyvárosban folyó kutatásokban vett részt.

Jelenleg az orvosok nem vizsgálják meg az új fertőzötteket ebből a szempontból, rögtön a kezelést választják. Csak akkor derül ki, hogy ellenálló vírussal állnak szemben, amikor a kezelés nem hozza meg a várt azonnali eredményeket.

Például egy bostoni férfi szervezete csak lassan reagált a szokásos három részből álló kezelésre. A Massachusetts General orvosai kimutatták, hogy a férfit egy olyan vírus fertőzte meg, amely kettővel szemben ellenálló a három gyógyszercsoportból. Ezek után egy másik koktélra tértek át, amelyben csak a harmadik csoport, a non-nukleozidok kaptak helyet, ami végül a kimutatható szintek alá nyomta a páciens vírusszintjét.

Megjelent: The Boston Globe

| mutáns, AIDS-vírustörzsek, HIV, rezisztens, AIDS, vírus
2002-07-31 23:21:01

Web Design & Development Prowebshop