AIDS

- Hogyan lehet az, hogy egyszer csak előbújik egy vírus a semmiből?

AIDS, HIV, szűrés, gyógyszer, Magyarország | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Lapunk előző számában Dr. Forrai Judittal beszélgettünk az AIDS-ről. Akkor történeti és orvosi nagyító alatt vizsgáltuk a betegséget, most ugyanezt tesszük, csak társadalmi és morális szemszögből.

- Hasonlít a dolog a bűnüldözésre. Mire a rendőrök kitalálnak egy módszert a betörők ellen, addigra a betörők is újabb ötletekkel állnak elő. Ez a század a vírusoké, mint ahogy az előző század a baktériumoké volt. Tulajdonképpen nem is tudjuk pontosan, hogy honnan és miért jött az AIDS. Az elején úgy terjedt el, hogy csak a homoszexuálisokat sújtja. Ma már a heteroszexuálisak vannak döntő többségben és közöttük is több a nő. Félre kell tennünk az előítéleteket: Magyarországon például a Keresztény pedagógus Kamara nem engedte be az iskolákba azokat az AIDS megelőző oktatókat, akik az óvszer használatát akarták népszerűsíteni.

- Tudjuk hány beteg van Magyarországon?

- Ma hatszáz-egynéhány beteget regisztráltunk. Ez a valódi érték egy hetede!

Tavaly-tavalyelőttre vártuk a nagy matematikai bummot, de ez szerencsére nem következett be.

- Logikusnak tűnik, hogy kötelező AIDS szűréssel meg lehetne állítani a vírust.

- Ez elvileg így van, de a dolognak morális és emberjogi akadályai vannak. Ha valakiről megtudják, hogy fertőzött, azt kiközösítik, akár az állását is elveszítheti. Nehezíti a dolgunkat, hogy főleg a fiatalok úgy gondolják, hogy velük ez nem történhet meg, pedig ez a betegség nem látszik az emberen, így akárkinek a legközelebbi barátja, ismerőse is fertőzött lehet.

- Megkapják-e a magyar betegek a megfelelő gyógyszereket?

- Igen. 4-5 ilyenfajta gyógyszer létezik, de ezek sajnos nagyon drágák. Külföldön se más a helyzet: az AIDS világkonferencián; ahol a résztvevők fele fertőzött, gyakran törnek ki botrányok, a betegek bekiabálásaikkal zavarják meg az előadókat, felborítják a gyógyszergyártók kiállító pavilonjait, így tiltakozva a magas gyógyszerárak ellen.

- A média mennyire támogatja a hazai AIDS programot?

- Sajnos csak ami alkalmanként, mint például az AIDS világnap, ami kevés. Olyan ez, mint a karácsony.

Az évnek nem csak egy napján kell szeretni egymást....

| AIDS, HIV, szúrés, gyógyszer, magyarország
2002-08-02 16:17:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop