Új gyógyszer az AIDS ellen

Az FDA elfogadott egy gyógyszert, amely teljesen újfajta módon támadja meg a HIV-vírust.

HIV, AIDS, enfuvirtid | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Az enfuvirtid nevű készítmény az ún. „fúziógátlók” közé tartozik, azt akadályozza meg, hogy a vírus egyesüljön az immunrendszer sejtjeivel. Fuzeon néven kerül kereskedelmi forgalomba, de általában a fejlesztése során kapott T-20 néven emlegetik.

A fúziógátlók az AIDS-ellenes gyógyszerek negyedik csoportját képezik. Az 1995-ben bevezetett proteázgátlók alkalmazásának eredményeképpen meredeken esett az AIDS-halálozás grafikonja. A T-20-től nem várnak ilyen nagyszabású eredményt, de néhány évvel meghosszabbíthatja az AIDS előrehaladott fázisában szenvedő betegek életét.

A T-20-at naponta kétszer kell beadni injekció formájában, mint az inzulint. Egy éves adag körülbelül 20 ezer dollárba kerül majd, ez az ár kétszerese az eddigieknek.

Az idén 15 ezer beteg kezelésére elegendő gyógyszert ígérnek a gyártó cégek, a Roche és a Trimeris, míg jövőre 32 ezer, 2004-ben pedig 40 ezer adagot.

Az AIDS-aktivisták jelképesen egy sírkövet állítottak fel a gyógyszergyár előtt, jelezvén, hogy sokallják az új gyógyszer árát.

Jelenleg kombinációs terápiával kezelik az HIV-fertőzötteket. Az eddigi módszerek a HIV-vírust az után támadják meg, hogy az bekerült az immunrendszer sejtjeibe és szaporodni kezdett. A fúziógátlók a fertőzés bonyolult folyamatának első lépését akadályozzák meg, azt, hogy a vírus a sejthez kapcsolódjék.

Egyes becslések szerint az egyharmada azoknak a betegeknek, akiknek a kezelése 1995 előtt kezdődött, rezisztens az eddigi háromféle gyógyszer legalább valamelyikére. Nekik fog valószínűleg használni a T-20-as

Tanulmányok kimutatták, hogy a T-20-as a vér vírusterhelését csökkenti, és egyben megerősíti a vírus ellen küzdő CD4 limfociták hatását.

Öt további gyógyszer fejlesztésén dolgoznak a kutatók. – Úgy tűnik, lépést tudunk tartani a vírussal – mondja John W. Mellors, a pittsburghi egyetem vezető AIDS-kutatója a Bostonban megrendezett 10. Retrovírus Konferencián, ahol a világ számos országából mintegy 3500 kutató vett részt.

| HIV, AIDS, enfuvirtid
2005-06-10 17:44:55

Web Design & Development Prowebshop