A terhesség alatt és a szülés után szedett multivitaminok késleltetik a HIV progresszióját

Egy tanzániai nőkön végzett tanulmány szerint a HIV-fertőzött nőknek terhességük alatt és a szülés után több mint öt éven át adott nagy dózisú komplex B-vitamint tartalmazó multivitamin-készítmények, valamint a C- és az E-vitamin csökkentik az AIDS tüneteit. A táplálékkiegészítő erősíti a betegség ellen harcoló immunsejteket, és csökkenti a vér HIV-szintjét.

HIV, AIDS, multivitamin, terhesség | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A tanulmány bizonyítékot szolgáltatott rá, hogy a fejlődő országokban az AIDS-vírussal fertőzött nőknek csak később lesz szükségük AIDS-elleni gyógyszerekre, mint ha nem szednének vitamint. Így lehetőség nyílik arra, hogy a gyógyszert elsősorban azok kapják, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A kutatók 1078 HIV-fertőzött terhes nőt vizsgáltak a tanzániai Dar es Salaamban. A nőket négy csoportba osztották, az első placebót, a második A-vitamint, a harmadik A plusz multivitamint a negyedik pedig csak multivitamint kapott. A nők a terhesség alatt és után még a tanulmány ideje alatt, azaz 5 éven át szedték a vitaminokat. A multivitamin-készítmény nagy dózisú C- és E-vitamint, valamint folsavat tartalmazott, valamint komplex B-vitaminokat (B1, B2, B6, B12 és niacin). Terhességük alatt a nők kaptak ezen kívül folsavat és vasat is, függetlenül attól, hogy a vitamincsoportba vagy a placebo-csoportba osztották-e őket.

A nőket a szülés után még legalább 4 éven át ellenőrizték. Kiderült, hogy a multivitamint szedő nőknek mindössze 7 százalékánál fejlődött ki az AIDS, szemben a placebo-csoport 12 százalékával, ami 50 százalékos kockázatcsökkenésnek felel meg. A vitamincsoportban a halálesetek száma 19 százalék volt a placebo-csoport 25 százalékához képest, bár ez statisztikailag nem szignifikáns.

A kísérlet lényege az, hogy mivel a multivitaminok hatására lelassul a HIV folyamata, meg lehet hosszabbítani azt az időt, amíg a fertőzötteknek vírusellenes terápiára lesz szükségük. A vitaminkezelés olcsósága sem elhanyagolható szempont a fejlődő országokban.

Science Daily
| HIV, AIDS, multivitamin, terhesség
2005-05-31 11:57:49

Web Design & Development Prowebshop