Kínában AIDS-elleni oltóanyagot tesztelnek embereken

A kínai kormány engedélyével a közeljövőben embereken is kipróbálják a hazai fejlesztésű AIDS-vakcinát, amely DNS-vakcinából és vírushordozókból áll.

HIV-fertőzés, HIV, AIDS, megelőzés, oltóanyag, védőoltás, vakcina, Kína, Kína | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A kínai tudósok már 1996-ban elkezdték az országban elterjedt vírusgének, így a vírust borító albumin és a vírus belső magját képező albumin tanulmányozását. Azt tapasztalták, hogy ha az emberi szervezetbe előbb DNS-vakcinát, majd átcsoportosított vírusvakcinát juttatnak, ellenállóvá válhat az AIDS-vírusnak. Majomkísérletek során az is kiderült, hogy a majmok AIDS-vírussal való megfertőzése nem váltott ki abnormális reakciót, ha az állatok előzőleg megkapták a kombinált oltóanyagot.

A kínai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság szerint a Fázis I klinikai kísérlettől az oltóanyag biztonságának további megerősítését várják. Ennek eredményétől függően döntenek a Fázis II és III tesztek elvégzéséről. A kutatásokat hatóság az elfogadási eljárás meggyorsításával kívánja támogatni.

A szakemberek szerint egyedül a védőoltás segíthet a betegség terjedését megakadályozni. Eddig az ún. „koktélkezelést” alkalmazták, ám ez csak a tüneteket enyhíti, magát a vírust nem pusztítja el.

Presse Text
| HIV-fertőzés, HIV, AIDS, megelőzés, oltóanyag, védőoltás, vakcina, Kína
2005-06-08 16:06:37