Orosz szer az AIDS ellen

AIDS, gyógyszer, vírus, vírus | Népszabadság   Népszabadság
A Novoszibirszki Kutatóközpont tudósai bejelentették: hatékony gyógyszert dolgoztak ki a szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) vírusának megsemmisítésére. Az eljárást regisztrálta az oroszországi Szabadalmi és Kereskedelmi Márkavédelmi Ügynökség.

Az eredményről beszámoló Vecsernyij Novoszibirszk című lap jelentése szerint a tudósok olyan vegyi úton előállított gyógyszert készítettek, amely közvetlenül a vérbe juttatva megsemmisíti az AIDS vírusának fertőzőképességét és megöli azt, anélkül, hogy a vér alkotóelemeiben kárt tenne. A módszert kidolgozó Alekszandr Leljak elmondása szerint ez a módszer alapul szolgálhat az AIDS-vírus hordozóinak hatékony kezeléséhez. Az eddigi kísérletek alapján úgy gondolják, hogy a betegek vére 3-4 nap alatt lesz megtisztítható a vírustól intravénás injekciókkal.

A tudósok eddig csak fertőzött személyek vérével kísérleteztek. A vérminták kezelését követően azokban nem lehetett kimutatni a vírus jelenlétét.

Kevéssel korábban arról jelentek meg hírek Moszkvában, hogy egy külföldön élő örmény tudósnak sikerült megtalálnia az AIDS gyógyszerét, az eljárást hazahozva viszont szülőföldjét, Örményországot kívánja általa segíteni. Az egyik rádióhír szerint a későbbi üzleti siker és világforgalmazás reményében lépéseket tett a szabadalom megvásárlására Borisz Berezovszkij, az ismert orosz pénzember.

| AIDS, gyógyszer, vírus
2002-07-10 13:27:06