Vadon élő csimpánzoktól ered a HIV-vírus

A Kamerun déli részén vadon élő csimpánzokban találták meg brit, amerikai és francia kutatók a SIVcpz nevű vírust, és így a HIV eredetét is.

HIV, AIDS, csimpánz | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Mindeddig csak néhány fogságban tartott állatnál azonosították a vírust, most először találták meg természetes környezetben is. A kutatók szerint először a múlt század harmincas éviben a csimpánzokra vadászó emberek fertőződhettek meg a vírussal Kinsaszában.

Valószínű, hogy az esetek ritkasága, és az, hogy az AIDS tünetei egyénenként nagy változatosságot mutatnak, volt az oka, hogy miért csak 50 évvel később tudták azonosítani a vírust.

Mivel a SIV cpz csak vérmintából kimutatható, eddig csak a fogságban tartott állatokat tudták tanulmányozni, míg az új kísérletben a kameruni dzsungelekben szabadon élő álltok székletének elemzésével állapították meg a vírus genetikai sorrendjét. Kiderült, hogy egyes csoportokban az állomány akár 35 százaléka is fertőzött lehet.

A felfedezésnek a vírus eredetének meghatározásán kívül a kutatásban és az oltóanyag fejlesztésben is nagy jelentősége van.

BBC News
| HIV, AIDS, csimpánz
2006-05-29 11:24:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop