Negyedszázada jelentek meg az első orvosi közlemények a szerzett immunhiányos tünetegyüttesről, az AIDS-ről.

Húsz évvel ezelőtt vettük fel az első beteget a Szent László Kórházba ezzel a betegséggel, il-letve a szövődményeként kialakult tüdőgyulladással.

AIDS, HIV | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed
A betegség kórokozóját a humán immundeficiencia vírust (HIV) néhány évvel később írták le. Az elmúlt negyedszázad alatt hatalmas ismeretanyag halmozódott fel a járványról, a vírusról, a betegségről, a kezelésről.

AIDS a világban

A HIV fertőzöttek száma világszerte 40 millióra becsülhető. Évente mintegy 4,5 millió az új fertőzött, közülük félmillió a gyermek.

Becslések szerint évente 3 millióan halnak meg a betegségben. A különböző segélyprogramok keretében a fejlődő országokban mintegy másfélmillió HIV-fertőzött jut a kombinált antiretrovirális kezeléshez.

Ez a terápia a kilencvenes évek közepétől döntően megváltoztatta a betegség lefolyását. Ad-dig átlagosan tíz év alatt vezetett halálhoz a súlyos immunhiányos kór. Mostanra kezelhető, és jó minőségű életet biztosító betegséggé vált.

Hazai helyzet

A magyar felnőtt HIV/AIDS-es betegek ellátását a Szent László Kórház V. Fertőző Belosztálya végzi. A hazai terápiás gyakorlat a nemzetközi irányelvekhez igazodik A betegel-látás túlnyomó része a járóbeteg-rendelésen történik, csak súlyos, szövődményes esetekben szükséges a kórházi ápolás. Jelenleg 641 HIV fertőzöttet kezelnek az intézmény szakemberei.

A kombinált kezelésre négy hatástani csoportban 23 gyógyszer áll rendelkezésre. Kezelt bete-geink 74 százaléka munkaképes. A HIV fertőzött betegek fogászati ellátása is – az országban egyedülálló módon – a Fővárosi Szent László Kórházban történik.

2006-ban 59 újonnan diagnosztizált HIV fertőzött jelentkezett ambulanciánkon, illetve került a fekvőbeteg részlegre, és közülük 18-nál kezdtük el az antiretrovirális kezelést. Öt előrehaladt AIDS stádiumú, szövődményes beteget veszítettünk el.

Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat laboratóriumi hátterét szintén a László Kórház bizto-sítja. Ebben az évben 2877 tanácsadás és HIV-antitest vizsgálat történt. Utóbbiak során 17 személy bizonyult HIV fertőzöttnek, őket a kórház szakemberei gondozzák.

A betegek számára térítésmentes a gyógyszer, a kezelés. Az Országos Egészségbiztosító Pénztár évente mintegy 740 millió forintot fordít erre a célra.
| AIDS, HIV
2006-11-30 17:43:03

Web Design & Development Prowebshop