Kire jelent veszélyt a HIV fertőzés?

Dr. James Chin, aki éveken át volt a WHO szakértője, most megjelent könyvében azt írja, hogy a HIV-kampányok tévhiteket terjesztenek, a veszély ugyanis a világ legnagyobb részében, és az általános népesség körében jóval kisebb. A szakma élénken reagált, és heves viták alakultak ki.

HIV, AIDS | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Dr. Chin azt állítja, hogy az Afrikán kívüli országokban az általános népesség körében nem nagy a fertőzés valószínűsége, az csak bizonyos magas kockázati csoportokra korlátozódik. Brit szakértők helyteleneknek tartják dr. Chin nézeteit, valamint azt állítják, nem felel meg a HIV-vel és az AIDS-szel foglalkozó szervezetek álláspontjának.

Chin véleménye az, hogy a heteroszexuálisok körében a fertőzésnek csak Afrika Szahara alatti területein magas a kockázata, ahol gyakori a házasságon kívüli és védekezés nélküli szex. A világ többi részén csak a homoszexuális férfiak, az intravénás droghasználók és a prostituáltak körében terjed.

A szerinte téves propaganda okát dr. Chin abban látja, hogy az ENSZ aktivistái szerint „politikailag és társadalmilag könnyebben elfogadható” azt mondani, hogy a HIV kockázatot jelent a teljes népességre. – Ezek az aktivisták nem akarják tovább növelni a magas kockázati csoportokba tartozók amúgy is meglevő megbélyegzését, kitaszítottságát – írja. – Azzal, hogy nem hajlandók tudomásul venni azt a tényt, hogy a HIV-vírus a kockázatmentesen viselkedők körében csak igen kis mértékben fertőz, az AIDS-programok elkerülték azt, hogy egyes csoportokat erkölcsileg stigmatizáljanak. Társadalmilag és politikailag korrektebb az az üzenet, hogy a szexuális promiszkuitás a népesség valamennyi rétegében jelen van.

Az UNA aktivistái állnak a vita elébe, Lisa Power brit kutató pedig kijelentette, lehet, hogy dr. Chin nézetei 10-15 éve még helytállóak lettek volna, de ma már más a helyzet. A magas kockázati csoportokat célzó kampányokra nagy szükség van, és fontos az általános tájékoztatás is mind a hatékonyabb felvilágosítás, mind a megbélyegzés elkerülésének érdekében.

BBC News
| HIV, AIDS
2007-02-04 19:32:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop