A csontvelőátültetés meggyógyította az AIDS-es beteget

Úgy tűnik, hogy egy AIDS-es amerikai férfi 20 hónappal azután, hogy leukémia miatt csontvelő-átültetést végeztek nála, teljesen meggyógyult.

AIDS, csontvelő átültetés | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Bár a kutatók, és az orvosok szerint is lehet, hogy csak véletlenről van szó, mások úgy vélekednek, az eredmény a génterápia felé fordíthatja a figyelmet az évenként 2 millió emberáldozatot követelő betegség gyógyításában.

Dr. Gero Hütter, a berlini klinikai munkatársa elmondta, hogy 42 éves, Berlinben élő amerikai betege már több mint 10 éve AIDS-ben szenvedett. 20 hónappal azután, hogy genetikailag kiválasztott csontvelőt kapott, úgy tűnik, már nem hordozza többé a vírust.

A Mayo-klinika HIV- és immunológiai laboratóriumának igazgatója szerint sokkal alaposabb vizsgálatokkal lehet csak bizonyítani, valóban az új csontvelőnek köszönhető a gyógyulás.

Nem ez az első eset, hogy csontvelő-átültetéssel próbálkoztak AIDS-es betegeknél, de ezúttal dr. Hütter célzottan választotta ki a donor-csontvelőt. Tudomására jutott ugyanis, hogy egyesek olyan génvariánst hordozhatnak, ami ellenállókká teszi őket a HIV-fertőzéssel szemben. Ha valaki mindkét szülőjétől örökli a Delta 32-nek nevezett mutációt, az egy receptor (CCR5) blokkolásával meggátolja, hogy a vírus a sejtekhez tapadjon.

A mutációt mintegy 1000 európaiból és amerikaiból egy hordozza. Az orvos ilyen donort keresett, és 80 alkalmas donor közül egy bizonyult a megfelelő mutációval rendelkezőnek.

A transzplantáció előtt a beteg gyógyszereket és sugárkezelést kapott, hogy elpusztítsák saját fertőzött csontvelősejtjeit, és kikapcsolják immunrendszerét. Elhagyták az AIDS kezelésére előírt gyógyszereit is, mert attól tartottak, hogy a kezelés elpusztítja majd az új csontvelősejteket.

Ha a kezelés egyelőre még igen költséges is, a kutatók szerint az eredmények bizonyítják, hogy ha valamilyen módon – esetleg génterápiával – gátolni lehet a CCR5 expresszióját, azzal elejét lehet venni a vírus osztódásának.

The Associated Press
| AIDS, csontvelő átültetés
2008-11-18 21:26:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop