A HIV-fertőzés és az AIDS tünetei

Ha felmerül a gyanú, hogy valaki HIV-fertőzött, a legbiztosabb a HIV-teszt, de az alábbiakban felsoroljuk a legjellemzőbb tüneteket.

HIV, AIDS, tünetek, tünetek | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A vírus szervezetbe kerülésétől számított 1-2 hónapon belül az érintettek 40-90 százalékánál influenzaszerű tünetek jelentkeznek, ez az ún. akut retrovírus szindróma (ARS). Előfordul azonban az is, hogy a HIV-fertőzött évekig tünetmentes marad.

Láz: Általában enyhe influenzaszerű panaszok kíséretében jelentkezik, mint a fáradtság, a duzzadt nyirokcsomók és a torokfájás.

Fáradtságérzet: Ez jellemző lehet a HIV korai és késői tüneteire egyaránt.

Ízületi- és izomfájdalmak, duzzadt nyirokcsomók: Az ARS-t gyakran tévesztik össze az influenzával, mert hasonlók a tünetek. A nyirokcsomók (hónaljban, lágyékban, nyakon), melyek az immunrendszer részei, begyulladnak, ha fertőzés áll fenn.

Torok- és fejfájás: Ezeket is csak a tünetek összefüggésében lehet ARS-ként azonosítani. Ha a közelmúltban kockázatos szexben vett részt, a HIV-teszt a legbiztosabb önmaga és mások érdekében.

Bőrkiütések: Mind a korai, mind a késői fertőzésre jellemzők.

Émelygés, hányás, hasmenés: A fertőzés korai szakaszában az érintettek 30-60 százalékánál jelentkeznek ezek a tünetek.

Fogyás: Ez már az előrehaladottabb betegségre jellemző tünet, részben a súlyos hasmenés következménye. Ha több mint 30 napon át tart a hasmenés, láz és gyengeség, ami a testsúly 10 százalékának elvesztésével jár, HIV-fertőzésre kell gyanakodni.

Száraz köhögés: A makacs köhögés, ami nem reagál a gyógyszeres kezelésre, a súlyos fertőzöttekre jellemző.

Tüdőgyulladás: A köhögés és a fogyás súlyos tüdőgyulladás előjele is lehet, a legyengült immunrendszer miatt az egyébként ártalmatlan baktériumok is okozhatnak tüdőgyulladást.

Éjszakai verítékezés: A HIV-fertőzés kezdeti szakaszában a betegek mintegy felénél jelentkező tünet, később gyakoribbá válhat és független a szoba hőmérsékletétől.

Körömelváltozások: A köröm vastagodása, behajlása, hasadása vagy elszíneződése a késői tünetek közé tartoznak, gyakran gombafertőzés (Candida) eredménye.

Gombafertőzés: A későbbi fázisra jellemző a szájpenész, amit a Candida fertőzés okoz.

Zavartság, a koncentrálás nehézségei: A kognitív problémák az AIDS-szel kapcsolatos demencia jelei, általában a betegség késői szakaszára jellemző.

Szájon és a nemi szerveken jelentkező herpesz: Mind az ARS-re, mind a HIV-fertőzés késői szakaszára jellemző fekélyek kialakulása. A herpesz önmagában is a HIV-fertőzés kockázati tényezője.

Zsibbadás, gyengeség: A késői HIV-fertőzötteknél előfordulhat a kezek és a lábak zsibbadása, a periferás neuropátia, ami a kezeletlen diabéteszben is előfordul.

Szabálytalan menstruáció: Az előrehaladott AIDS növeli a szabálytalan ciklusok kockázatát, ilyen például a ritkább és gyengébb menzesz, de ez a súlycsökkenéssel is összefügghet.

| HIV, AIDS, tünetek
2018-04-30 10:12:23

Web Design & Development Prowebshop