Hirdetés

Gorilláktól ered a HIV-1 két alcsoportja

Az embernél a szerzett immunhiányos tünetegyüttest (AIDS) okozó HIV egyik típusának alcsoportjai közül kettő a kameruni gorilláktól származik - állapította meg egy amerikai tanulmány.

HIV fertőzés, HIV-1, AIDS |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A világon előforduló szinte minden AIDS-t előidéző kórokozó, a HIV-1-nek négy alcsoportja van: az M, N, O és P. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy az M és N csoportok Dél-Kamerun két különálló csimpánzpopulációjából erednek, az O és P csoport származása azonban bizonytalan maradt.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratának (PNAS) aktuális számában megjelent tanulmány szerzői átfogó vizsgálatot végeztek az afrikai gorillákat sújtó SIV-fertőzésről (simian immunodeficiendy virus, a majmok immunhiányos betegségét okozó vírus).

A HIV-1 előfutárának vélt SIV jelenléte után nyomozva elemezték Kamerun, Gabon, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda nyugati és keleti síkvidéki, valamint hegyi gorilláinak ürülékmintáit.

Kamerum déli részén azonosítottak négy területet, ahol a nyugati síkvidéki gorillák SIV-hordozók voltak. "A vírusok örökítő anyagának elemzése, azaz szekvenálása nagy genetikai változatosságot mutatott a különböző minták között. A gorilláknál talált víruscsoportok közül kettő különösen közeli rokonságot mutatott a HIV-1 O és P alcsoportjával, ez arra utalt, hogy ezek a gorilláktól származnak" - írta Beatrice Hahn, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója. Világossá vált, hogy mind a csimpánzok, mind a gorillák hordoznak olyan vírusokat, amelyek képesek a fajok közötti határt átlépni és emberi fertőzést okozni.

A HIV-1 négy ismert alcsoportja igen különböző utat járt be. Az M csoport indította el az AIDS-járványt, Afrikából kiindulva világszerte több mint 40 millió embert fertőzött meg. Az N és P csoport jelenti a másik szélsőséget, ezeket csak néhány kameruni ember szervezetében azonosították.

Az O csoport nem olyan elterjedt, mint az M, mégis mintegy százezer embert fertőzött meg Közép-Afrika nyugati részén. A HIV-2 szintén AIDS-t okoz, de csak Nyugat-Afrikában fordul elő.

HIV fertőzés, HIV-1, AIDS

2015-03-04 18:58:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop