Hirdetés

HIV: Szexuális átvitel nőkről nőkre

Azok a férfiak, akik férfiakkal szeretkeznek, számítanak a HIV-fertőzés fő forrásának. Egy tanulmány a Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR 2014; 63: 209-212) folyóiratban közölt esetet arról, hogy nők is megfertőződhetnek nőktől homoszexuális kapcsolat útján.

HIV-fertőzés, AIDS, homoszexualitás, leszbikusság |

InforMed Hírek12   InforMed | Sarkady, L.


Egy 46 éves asszony, akinek már több, mint 10 éve nem volt heteroszexuális kapcsolata, sem nem használt intravénás drogokat, az elmúlt évben a Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, USA (CDC) szervezet értékelése szerint minden óvatosság ellenére megfertőződött 43 éves partnernőjétől. Ennél a partnernél 2008 óta ismert volt a HIV-fertőzés, azonban 2010 novembere óta semmiféle antiretrovirális gyógyszert nem szedett.

A fertőzés néhány hete történhetett, mivel az asszony közben kétszer adott vért. Az első alkalommal még HIV-negatív volt, a másodiknál már a HIV-fertőzés miatt elutasították. A vírusok genetikai összehasonlítása mindkét nőnél megegyezett, a CDC leletei szerint a „gag” vírusgénnél 98,7 %-ban, az „env” és a „pol” génnél pedig 98,0-%ban.

Kikérdezés alapján a pár rendszeres szexuális együttlétről számolt be, melyek során szexuális játékokat műveltek, és vérzések is felléptek. A CDC vezetője, Patricia Joyce ezzel az igazolási teendőket lezárta. Szerinte bár az epidemiológiai tanulmányok arra utalnak. hogy a fertőzési rizikó kisebb, mint a férfiaknál, a nőkkel szeretkező nőknek is be kell tartaniuk a jól ismert, elővigyázatossági szabályokat.

HIV: Sexuelle Übertragung von Frau zu Frau
14. März 2014
© rme/aerzteblatt.de

HIV-fertőzés, AIDS, homoszexualitás, leszbikusság

2014-03-24 11:58:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop