Hirdetés

HIV: tovább élnek

Az egészségesek átlagához közelít a HIV-fertőzöttek életkilátása az egyre jobb kezelésnek köszönhetően - állapították meg Bristol-i Egyetem kutatói, akik vizsgálati eredményeiket a The Lancet című orvosi folyóiratban közölték.

HIV, AIDS, életkilátás, antiretrovirális kezelés |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Az antiretrovirális kezelés minél korábbi megkezdése fontos. A kezelés három vagy több, a kórokozó szaporodását gátló gyógyszer kombinációjából áll. Még mindig sokan vannak, akik nem tudnak arról, hogy HIV fertőzöttek.

A tanulmány szerzői szerint a HIV-kezelés rendkívüli sikeressége a kevesebb mellékhatással járó hatékonyabb új gyógyszereknek köszönhető, melyekkel szemben nehezebben alakul ki rezisztencia, továbbá javul a szűrés és a szövődmények kezelése is.

A kutatók 18 korábbi tanulmányt elemeztek, ezek mintegy 88 500 európai és észak-amerikai HIV-fertőzött adatait tartalmazták. Az életkilátások becslésekor a gyógyszeres kezelés kezdetétől számított három éven belüli halálozási arányokból indultak ki, és azt találták, hogy kevesebben haltak meg a vizsgált időszakban a kezelést 2008 és 2010 között, mint az 1996 és 2007 között megkezdők közül.

Egy húszéves, aki 2008 után elkezdte a terápiát és a kezelés első éve után alacsony lett a vírusszáma, várhatóan 78 évig fog élni, ami az egészséges népesség kilátásaihoz hasonló.

HIV, AIDS, életkilátás, antiretrovirális kezelés

2017-05-12 10:15:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop