Meggyógyult a HIV-fertőzésből egy 53 éves férfi Németországban.

A férfit 2013-ban akut myeloid leukémiával kezelték olyan donor őssejtek segítségével, amelyekről ismert, hogy HIV-rezisztens mutációt tartalmaznak. Most 53 éves, és azt mondta, hogy kutatási célú adomány gyűjtésében kíván részt venni.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sarkady, L.

Kép: Metropolis

A csontvelő-átültetés bevezetése óta a kutatók olyan immunsejteket találtak a pácienseknél, amelyek reagáltak a HIV-re, valamint arra utaló jeleket, hogy a vírus már nem replikálódik tovább. Amikor a tudósok átültették a páciens sejtjeit egerekbe, a vírus nem tudott szaporodni. Utolsó tesztként annak megállapítására, hogy meggyógyult-e, a beteg 2018-ban abba is hagyta az ART (Anti-Retrovirális Terápia) néven ismert HIV-kezelést, amely elnyomja a HIV-replikációt.

"Ez azt mutatja, hogy nem lehetetlen - csak nagyon nehéz - eltávolítani a HIV-t a szervezetből" - mondta Björn-Erik Jensen, MD, a páciens egyik orvosa a Nature folyóiratnak, amely közzétette az eredményeket.

A beteg legalább a harmadik, akit HIV-fertőzésből meggyógyultnak nyilvánítottak – írja a Nature. Valaki gyógyultnak nyilvánítása akkor történik meg, amikor megállapítást nyer, hogy a vírus már nem szaporodik vagy nem raktározódik a szervezetben. Az ABC News szerint a német férfi – vagy a „düsseldorfi beteg,” ahogy most nevezik – lehet az ötödik gyógyult ember.

De a kezelést, amely meggyógyította, valószínűleg nem ajánlják fel azoknak a HIV-betegeknek, akik nem szenvednek leukémiában, amely olyan rák, amely a vérképző testrészeket, például a csontvelőt érinti. Ennek oka az eljárás magas kockázata – számolt be a Nature. A kutatók azonban azt vizsgálják, hogy a HIV-betegek saját csontvelője genetikailag megváltoztatható-e úgy, hogy ugyanazt a mutációt tartalmazza, mint a düsseldorfi beteg transzplantációjában.

Világszerte több mint 38 millió ember él HIV-vírussal, amely egy olyan vírus, amely a fehérvérsejtek elpusztításával támadja meg a szervezet immunrendszerét, ezáltal növelve más fertőzések kockázatát. A közelmúltban a HIV elleni védőoltás ígéretes kísérleteit törölték, mert a kísérleti kezelések nem voltak hatékonyak.

Sarkady László dr.

| HIV-fertőzés, gyógyult HIV eset, düsseldorfi beteg
2023-05-25 13:11:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop