Hirdetés

Minden eddiginél több a HIV-fertőzött Európában

Az elmúlt évben több HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Oroszországgal és Közép-Ázsiával kiegészült európai régiójában, mint valaha.

HIV, AIDS, regisztrált fertőzöttek |

MTI Hírek12

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt évben meghaladta a 142 ezret - közölte az európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO a december 1-jei AIDS-világnaphoz kapcsolódóan csütörtökön.

"Az adatok alapján a növekedés a keleti országokhoz köthető, ahol az újonnan diagnosztizált betegek száma az elmúlt tíz évben több mint kétszeresére emelkedett" - írják az ECDC és a WHO szakértői.

"A HIV-fertőzés legyőzését célzó összes igyekezet ellenére az elmúlt évben 142 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ez az eddigi legnagyobb szám és nagyon nyugtalanító" - fejtette ki Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

A kép azonban nem egységes. "2005 óta egyes uniós országokban és az európai gazdasági térség (EEA) egyes országaiban a HIV-fertőzéssel diagnosztizáltak száma megduplázódott, míg más államokban 25 százalékkal csökkent" - tette hozzá Andrea Ammon, az ECDC ügyvezető igazgatója.

Miként a fertőző megbetegedéseknél általában, ebben az esetben is fontos szerepet játszanak a szociális körülmények. Az elmúlt tíz évben az Európába érkező migránsok körében jelentősen visszaesett a HIV-fertőzöttek száma, ám a társadalmi kirekesztésük a növeli a fertőzés kockázatát. Léteznek arra utaló jelek, hogy a menekültek és migránsok csak Európában fertőződnek meg az immunrendszert gyengítő vírussal a két szervezet szerint.

"Ha a menekültek és migránsok a befogadó országban társadalmi kirekesztés áldozataivá válnak, nagyobb eséllyel fertőződnek meg a HIV-vírussal. A fertőzöttek és a nem megfelelően kezeltek aztán újabb embereknek adják tovább a betegséget" - mondta el Jakab Zsuzsanna.

A WHO szerint a befogadó országoknak biztosítaniuk kell, hogy a menekültek és migránsok hozzájussanak a HIV-teszthez, a prevencióhoz és a megfelelő kezeléshez függetlenül attól, hogy a törvények szempontjából milyen státuszban élnek.

A WHO európai régiójában a legtöbb HIV-fertőzés a férfiakkal szexuális kapcsolatba lépő férfiak csoportjában jelentkezik. Az új fertőzöttek 30 százaléka 2005-ben ebből a csoportból került ki, 2014-ben pedig már 45 százaléka. Mindazonáltal a heteroszexuális kapcsolatok révén növekszik leginkább a HIV-fertőzöttek száma Kelet-Európában.
HIV, AIDS, regisztrált fertőzöttek

2015-11-26 21:46:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop