Hirdetés

Reménykeltőek az AIDS elleni injekció első kísérletei

Reménykeltőek egy AIDS ellen védő szer első kísérletei: az új gyógyszer egyetlen injekciója a jövőben akár három hónapig is védhet a fertőzéstől - derült ki amerikai virológusok makákókkal végzett kutatásából.

AIDS, HIV, fertőzés, megelőzés, injekció |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A Science tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a GSK 744LA jelű szer megvédte a makákókat a halálos SHIV-vírustól, amely az ember és a majom AIDS-kórokozójának hibridje.

A szer hatását és biztonságát emberek esetében még nem vizsgálták, ám David Ho, a kutatást vezető New York-i Aaron Diamond AIDS-kutató Központ munkatársa elmondta: embereket három-négy hónapig védhet a szer, tehát negyedévenként kellene majd beadni.

A kutatás során két hét különbséggel adtak egy-egy injekciót nyolc makákónak, másik nyolc pedig placebóinjekciót adott. Nyolc héten át hetente egyszer juttattak a végbelükbe SHIV-vírust. A szerrel kezelt csoport egyetlen tagja sem kapta el a fertőzést, míg a kontrollcsoport kezeletlen állatai közül mindegyik.

Az új gyógyszer azt a stratégiát követi, amelyet már alkalmaznak olyan emberek védelmében, akik nem betegek, de a fertőzés nagy kockázatának vannak kitéve. Ők antivirális szert kapnak napi egy tabletta formájában.

Ho szerint azonban sokan nem képesek arra, hogy naponta bevegyék az előírt szert, így a hosszan, akár három hónapon át ható injekció ezt a problémát kiküszöbölhetné. Hozzátette, amíg ki nem fejlesztik a HIV-vakcinát, addig az injekció jó átmeneti megoldás lehet.

A kutatás következő lépéseként jövőre klinikai próbákon, emberekkel is tesztelik az új szer hatását és biztonságát.

AIDS, HIV, fertőzés, megelőzés, injekció

2014-03-05 21:50:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop