UNAIDS: csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma

Csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma - hangzott el a hétfőn kezdődött 22. Nemzetközi AIDS Konferencián Amszterdamban.

HIV, AIDS | MTI Hírek13 | MTI
Mintegy 18 ezer kutató, aktivista, páciens és politikus gyűlt össze a holland nagyvárosban, hogy a világszerte jelen lévő HIV-járvány korlátok közé szorításának lehetőségeiről tárgyaljanak.

Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig véget vessenek a HIV-vírus terjedésének. A cél azonban egyelőre nem tűnik elérhetőnek. A világ bizonyos országaiban és régióiban "azt látjuk, hogy a járvány ismét erősödik" - mondta el Linda Gail-Bekker, a Nemzetközi AIDS Társaság elnöke.

A péntekig tartó konferencia mottója "Gátakat ledönteni, hidakat építeni". Ennek keretében nemcsak új terápiákról tárgyalnak és tudományos újdonságokat mutatnak be a legnevesebb szakértők, hanem a páciensek alapvető jogairól is beszélnek, többek között arról, hogyan juthatnának hozzá a tesztekhez és kezelésekhez a világ leginkább veszélyeztetett csoportjai.

Jelenleg nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában. Mintegy 60 százalékuk kap kezelést.

Az UNAIDS adatai szerint 2017-ben 1,8 millió új fertőzöttet regisztráltak, így az a cél, hogy az új fertőzöttek számát 2020-ig 500 ezerre szorítsák vissza, elérhetetlennek tűnik. Ugyanez érvényes arra a célkitűzésre is, hogy a halálos esetek számát 2020-ig szintén 500 ezer alá csökkentsék, hiszen évente egymillióan halnak meg AIDS-ben.

"Megkongatjuk a vészharangokat" - mondta Michel Sidibe, az UNAIDS vezetője. Miközben Afrikában előrelépések tapasztalhatók, mintegy 50 országban jelentős mértékben nőtt az újonnan fertőzöttek száma.

"Az új regisztrált HIV-fertőzöttek száma legerőteljesebben a HIV által súlyosan fertőzött régiókban, Afrika keleti és déli területein csökkent, ahol 2010 óta 30 százalékkal esett vissza az új fertőzések száma" - hangsúlyozta az UNAIDS.

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában azonban megkétszereződött az új fertőzöttek éves száma.

Amszterdamban számos ismert személyiség támogatja az AIDS elleni harcot és vesz részt a fertőzöttek stigmatizálása elleni küzdelemben. A konferenciára várják Bill Clinton egykori amerikai elnököt, Harry herceget, Sir Elton John brit popsztárt és Conchita Wurst osztrák előadóművészt.

| HIV, AIDS
2018-07-26 11:15:07


Több HIV-szűrővizsgálatot kellene végezni

A HIV-fertőzöttek száma csak akkor kezdene stagnálni vagy csökkenni Magyarországon, ha több szűrővizsgálatot végeznének, hogy kiderüljön, ki vírushordozó - mondta a...


A HIV-fertőzés megduplázza a szívbetegség kockázatát

A HIV-vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata - derült ki egy új tanulmányból.


UNAIDS: csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma

Csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma - hangzott el a hétfőn kezdődött 22. Nemzetközi AIDS Konferencián Amszterdamban.


ENSZ: a vártnál kevésbé sikeres az AIDS elleni küzdelem

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a vártnál kevésbé sikeres a szerzett immunhiányos betegség, az AIDS elleni küzdelem. Ötven országban emelkedett a betegséget okozó...


HIV-vakcina: előrelépés

Új hatékonyabb HIV elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel a Harvard Medical School kutatói. A vírus több törzse ellen kifejlesztett szer 393 emberben sikerrel váltotta ki a...