Főoldal » Betegségek » Fertőző betegségek » Baktériumok okozta fertőzések »

Liszteriózis

A Listeria monocytogenes okozta liszteriózis (listeriosis) tünetei a fertőzés helye és a fertőzött személy kora szerint változnak.


Buruli fekély

Rejtélyes járvány miatt aggódnak az orvosok a délkelet-ausztráliai Victoria államban, ahol az elmúlt négy évben 400 százalékkal nőtt a leginkább Afrikára jellemző Buruli-fekély eseteinek száma.


Rettegett veszély: a szupergonorrhea

A legtöbb antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szupergonorrheát diagnosztizáltak egy brit férfinél, aki Délkelet-Ázsiában kaphatta a betegséget. A férfinek állandó partnere van Nagy-Britanniában, a kórokozót azonban Délkelet-Ázsiában kaphatta el, ahol szexuális kapcsolatba lépett egy nővel.


A gumikacsák piszkos titkai

A fürdőkádak gyakori lakóinak számító gumijátékok, köztük a legendás sárga kiskacsa "piszkos titkaira" derítettek fényt svájci és amerikai kutatók, akik szerint a bennük felgyülemlő víz baktériumokat tartalmazhat.


Új antibiotikum család

Talajmintákban fedeztek fel egy új antibiotikum családot a Rockefeller Egyetem kutatói, mely alkalmas lehet a nehezen kezelhető baktériumfertőzésekkel, többek között az MRSA (methicillin rezisztens Staphylococcus aureus) "szuperbaktérium" ellen- írták a Nature Microbiology című szaklap aktuális számában közölt tanulmányukban.


Védőoltás a gonorrhea ellen

Először bizonyult hatásosnak egy védőoltás a szexuális úton terjedő gonorrhea, vagyis a kankó ellen –közölték új-zélandi kutatók a The Lancet című brit orvosi hetilapban.


Rezisztens gonococcusok

Új antobiotikum rezisztens gonorrhea baktériumok megjelenésére figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).


WHO szuperbaktérium lista

A tudósok sokadszor figyelmeztetnek arra, hogy küszöbön áll az antibiotikumok utáni korszak, amikor a létező gyógyszerekkel már nem lehet minden fertőzést kezelni, ezért ezek kórokozói elterjedhetnek és sokak halálát okozhatják.


Ragadozó baktérium

Ragadozó baktérium lehet az új fegyver a legtöbb antibiotikum rezisztens baktérium ellen - állapította meg egy új brit tanulmány, mely a Current Biology című tudományos folyóirat közölt.


Falánk baktériumok leplezték le az evolúciós újítások titkát

Hogyan jönnek létre az evolúció során azok az újítások, amelyek több mutáció együttes meglétét igénylik? Ez a kérdés Darwin óta komoly kihívást jelent az evolúcióbiológia számára.


Vége a liszteriózis-járványnak

Bejelentette hétfőn Aaron Motsoaledi dél-afrikai egészségügyi miniszter, hogy véget ért a liszteriózis-járvány, amelyet korábban az Egész...


Meggyógyult a "világ legsúlyosabb gonorrheájával" fertőzött férfi

Orvosai szerint "nagy szerencséje volt" a brit férfinak, akinek sikerült meggyógyulnia a gonorrhea szuperellenálló baktériuma okozta fertőzés...


A kacsacsőrű emlős teje megöli a baktériumokat

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős anyatejében található egyik fehérje lehet a kutatók segítségére az antibiotikum-rezisztens szuper...


Veszélyes mértékű a hatásos antibiotikumok hiánya a WHO szerint

Túl keveset tesz a nemzetközi közösség az új, hatékony antibiotikumok fejlesztéséért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Jelen...


Két gén is ellenállóvá teszi az Egyesült Államokban felfedezett szuperbaktériumot

Két gént azonosítottak az Egyesült Államokban felfedezett E. coli baktériumtörzsben, mely a szuperbaktériumok elleni végső védelemnek gondo...


hirdetés