Napokon át életben maradnak a veszélyes baktériumok a repülőn

Napokon át, akár egy egész hétig is túlélnek a veszélyes baktériumok a repülő belsejében, az üléseken és a karfákon - állapította meg egy amerikai tanulmány.

repülő, utazás, baktérium, fertőzés, repülÅ‘ | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A legismertebb "szuperbaktérium", az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus (Methicillin resistens Staphylococcus aureus, MRSA) egy hétig is életben maradt egy repülőgépülés hátoldali zsebének felszínén a kutatás idején.

Az E. coli bélbaktériumot négy napig is ki lehetett mutatni egy ülés karfáján - magyarázták a kutatók az Amerikai Mikrobiológiai Társaság Bostonban tartott éves konferenciáján.

A vizsgálatok alapján ezek a baktériumok bizonyos felületeken több napon át is életben maradnak, ami a bőrkontaktusos fertőzés veszélyét jelentheti - mondta Kiril Waglenow, a tanulmány vezető szerzője, az Auburni Egyetem biológusa.

A kórházi baktériumként is ismert MRSA súlyos, halálos fertőzéseket okozhat, és a forgalomban lévő antibiotikumok többségére rezisztens.

A kutatáshoz a baktériumokat a laboratóriumban karfákra, lehajtható tálcákra vagy a repülők mellékhelyiségében használatos fémgombokra vitték fel, és "repülőgépre jellemző" viszonyoknak tették ki őket.

További vizsgálatokkal most más kórokozók viselkedését derítik fel. A jövőben ezen kívül a repülők belső berendezésének hatékonyabb tisztítási módszereit is kutatni szeretnék, illetve antibakteriális anyagokat tesztelnének.

Kapcsolódó rovat:Utazás

| repülő, utazás, baktérium, fertőzés
2014-05-22 08:15:04
hirdetés
hírdetés