Antibiotikum rezisztencia: a WHO felmérése

A WHO szerint már nem a jövőbeni fenyegetés, hanem napjaink realitása, hogy mind több kórokozó antibiotikum rezisztenssé válik. Keiji Fukida dr a WHO-tól arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az enyhe fertőzések, melyeket a múltban viszonylag egyszerűen kezelni lehetett, halálos veszélyforrássá válhatnak.


Pesszimizmusát a világszervezet 194 tagjának eljuttatott körlevelére érkezett 129 válaszra alapozza. Már az is szomorú, hogy csak 114 tagország tudott a kérdésre adatokkal alátámasztott választ adni.

A WHO a hét leggyakoribb baktériumra és kilenc antibiotikumra koncentrált.

A problémás baktériumok közé tartozik a Klebsiella pneumoniae, mely az egészséges béltraktus „lakójából” nozokomiális fertőzések rettegett előidézője, mind az újszülötteket, mind az intenzív osztályokon kezelt beteget életét veszélyezteti, tüdőgyulladást, szepszist okoz. A K. pneumoniae már nemcsak a harmadik generációs cefalosporinokkal szemben mutat rezisztenciát, hatástalan, hanem már a carbapenem antibiotikumok is alkalmatlan Klebsiella fertőzés esetén.

A következő gondot az Esherichia coli jelenti, az általa okozott húgyúti fertőzéseket a 80-as években bevezetett fluorokinolonokkal jól gyógyítani lehetett. Ez a gyógyszercsoport ma már a föld felén hatástalanná vált az E. coli infekció leküzdésében.

A harmadik, nozokomiális fertőzést okozó baktérium, a Methicillin-resisztens Staphylococcus aureus (MRSA ) 64%-kal több halálos kimenetelű megbetegedést okoz, mint a hasonló, de a megfelelő antibiotikummal még gyógyítható Staphylococcus fertőzések.

A kórházon kívüli kórokozók közül a WHO szerint négy kórokozó jelent különösen fenyegetettséget. Ezek egyike a Streptococcus pneumoniae, mely ellen az egész világon kialakult a penicillin rezisztencia. Hatból három régióban a Salmonella ellen hatástalan a fluorokinolon. Hasonló a helyzet a Shigellákkal, és a Neisseria gonorrhoeaval is.

De nemcsak a baktériumokkal, hanem a parazitákkal is gond van. Így a Plasmodium falciparum is ellen tud állni a gyógyszeres kezelésnek. A vírusok elleni szerek is hatásukat veszthetik, a HIV fertőzöttek 11-17 százalékára már a kezelés megkezdésekor hatástalanok az antivirális szerek.

Forrás: Deutsches Aerzteblatt

| antibiotikum rezisztencia, gyógyszer, Klebsiella, Salmonella, Shigella, Streptococcus, nozokomiáis fertőzés
2014-06-02 16:47:47


Vége a liszteriózis-járványnak

Bejelentette hétfőn Aaron Motsoaledi dél-afrikai egészségügyi miniszter, hogy véget ért a liszteriózis-járvány, amelyet korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO...


A kolerabaktérium titka

Megfejtették a kolerabaktérium titkát: fő ellensége, az amőba elleni védekezésként annak belsejében bújik meg, így él túl nedves környezetben. A Lausanne-i Egyetem k...


George Orwell egy spanyol kórházban kapta el a tuberkulózist egy új kutatás szerint

George Orwell nagy valószínűséggel a spanyol polgárháborúban, egy kórházban kapta el a tuberkulózist, amely aztán később a halálához vezetett - derült ki egy friss ...


Liszteriózis

A Listeria monocytogenes okozta liszteriózis (listeriosis) tünetei a fertőzés helye és a fertőzött személy kora szerint változnak.


Tuberkulózisfertőzés-veszély: lezárták egy központi kórházat Baltimore-ban

Tuberkulózisfertőzés veszélye miatt csütörtökön, helyi idő szerint a délutáni órákban lezárták a Baltimore-i Johns Hopkins kórházi központ egy részét és a kör...