ÚJ

Lépfene-megbetegedések Magyarországon

Lépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került a debreceni kórházba, feltehetően egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen végzett illegális szarvasmarha-vágáskor fertőződtek meg. A hatósági vizsgálat a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása:


Megteszi a víz meg a szappan is

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anthraxspórák ellen elegendő vízzel és szappannal kezet mosni.


Lépfene (antrax)

Az antrax-bacilus okozza, amelynek spórája 10-15 perces főzést is kibír, a talajban pedig évtizedekig is életképes marad. Friss klórmész azonban 2 óra alatt elpusztítja. A fertőzött állatok nyála, bélsara, vizelete, sebváladéka vagy állati termékek: bőr, gyapjú, csont útján terjed.


Antrax (Lépfene)

Az antraxot a bőr, tüdők és az emésztőrendszer megfertőzésére képes Bacillus anthracis okozza. Az antrax rendkívül ragályos és végzetes lefolyással fenyegető betegség. Állatokról, főleg marhákról, kecskékről és juhokról terjed az emberre.


Lépfene, antrax

Egyes fertőző betegségek ritkává váltak, eltűntek, de sajnos újabbak jelennek meg és a régiek is feléledhetnek.


Web Design & Development Prowebshop