Brucellózis (száj- és körömfájás)

A brucellózis (brucellosis [unduláló-, máltai-, földközi-tengeri-, vagy gibraltári-láz]) a Brucella baktériumok okozta fertőzés.

brucellózis, száj- és körömfájás | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Brucellózist okozhat a fertőzött állatok váladékaival, ürülékeivel való közvetlen kapcsolat, pasztörizálatlan tehén-, juh- vagy kecsketej ivása, vagy élő Brucella bacillust tartalmazó tejtermékek (vaj és sajt) fogyasztása. Az emberről emberre terjedés ritka. A betegség leginkább mezőgazdasági területeken fordul elő, és a húscsomagolók, állatorvosok, farmerek és a haszonállattartók foglalkozási betegsége.

Tünetek és szövődmények

A tünetek, amelyek kezdetéig a bakteriális fertőzéstől számított 5 naptól több hónap - általában 2 hét - is eltelhet, főleg a betegség elején változatosak. A betegség kezdődhet hirtelen hidegrázással és lázzal, heves fejfájással, fájdalmakkal, betegségérzettel, és esetenként hasmenéssel. A betegség alattomosan is indulhat mérsékelt letörtséggel, izomfájdalommal, fejfájással, és a nyak hátsó részének fájdalmával. Ahogy a betegség előrehalad, a láz estére eléri a 40- 40,5 °C-t, majd fokozatosan csökkenve, bőséges verejtékezés kíséretében reggelre normálissá vagy közel azzá válik.

Jellemző módon ez a váltakozó láz 1-5 hétig tart, majd egy 2-14 napos tüneteket alig mutató, illetve tünetmentes időszak következik. Ekkor a láz visszatér. Lehet, hogy a betegség lefolyása csak egyszer követi ezt a rendszert, de vannak akiknél idült brucellózis alakul ki, hónapokon vagy éveken át tartó, llámokban jelentkező vissza-visszatérő lázzal, majd enyhüléssel.

A kezdeti időszak után rendszerint a következő tünetek jelentkeznek: súlyos székrekedés, étvágytalanság és fogyás, hasi és ízületi fájdalom, fej- és hátfájás, gyengeség, ingerlékenység, álmatlanság, nyomott hangulat és érzelmi bizonytalanság. Később a nyirokcsomók, lép és a máj megnagyobbodhatnak.

A szövődménymentes brucellózis 2-3 hét alatt általában meggyógyul. A szövődmények ritkák, de előfordul a szív, az agy és az agyhártyák fertőzése éppúgy, mint az idegek, herék, epehólyag, máj és a csont gyulladása. Az elhúzódó esetek rendszerint hosszabb gyengélkedéshez vezetnek, de a betegség ritkán végzetes.

Kórisme

Amennyiben a beteg kapcsolatba került fertőzött állatokkal vagy állati termékekkel pl. pasztörizálatlan tejjel, az orvos gondolhat brucellózisra. A kórisme alapja a fertőzött személyből tenyésztés céljaira vett vérminta, ritkábban gerincfolyadék, vizelet vagy szövetminta. A vérvizsgálatok magas, a kórokozó ellen termelt ellenanyag szintet is mutathatnak.

Megelőzés és kezelés

A Brucella fertőzések megelőzésében segítséget jelent az ismeretlen lejárati idejű pasztörizálatlan tej és sajt fogyasztásának elkerülése. Az állatokkal vagy állati tetemekkel foglalkozók viseljenek védőszemüveget, de legalább egyszerű szemüveget, gumikesztyűt, és minden bőrsérülésük legyen lefedve. A fertőzött állatok eltüntetésével, és az egészséges fiatal állatok védőoltásával a fertőzés terjedése megelőzhető.

Egy antibiotikum kizárólagos használata esetén gyakoriak a visszaesések, ezért általában antibiotikumok kombinációit írják fel. Doxiciklin vagy tetraciklin és sztreptomicin napi injekciói csökkentik a visszaesés kockázatát. Nyolc évnél fiatalabb gyermekeknek akár trimetoprim-szulfametoxazol, vagy sztreptomicin vagy rifampin adható, mivel a tetraciklin károsíthatja a fogakat. Súlyos esetekben kortikoszteroidokat, mint prednizolont is használnak. Heves izomfájdalmak esetében szükség lehet erős fájdalomcsillapító pl. kodein alkalmazására.

| brucellózis, száj- és körömfájás
2009-03-05 22:13:59

Web Design & Development Prowebshop